Comisia Europeană, solicitată să accelereze ancheta privind TikTok

Comisia Europeană, solicitată să accelereze ancheta privind TikTok
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ancheta privind influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din România de către platforma TikTok trebuie accelerată, a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica, într-o interpelare adresată vicepreședintei executive a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, la Strasbourg, privind respectarea legislației europene în domeniul serviciilor digitale.

Europarlamentarul Dan Nica, șeful delegației S&D din cadrul Comisiei ITRE a Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene să analizeze dacă platforma TikTok a activat toate mecanismele necesare pentru prevenirea conținutului manipulator, conform legislației europene.

"Doamna Virkunnen, în calitatea dumneavoastră de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, răspundeți de domeniul digital, de Digital Services Act. În România, am avut o interferență a TikTok, de o magnitudine nemaiîntâlnită în Europa și în lume. Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru ca TikTok să respecte, alături de ceilalți deținători de platforme sociale, legislația europeană? Peste trei luni vor avea loc, din nou, alegeri în România, luna viitoare vor fi alegeri în Germania. Mark Zuckerberg a declarat că renunță la "fact-checking". Asta înseamnă că dă liber la minciuni pe social media? Înșelăciunea va fi o chestiune acceptată, verificarea identității sau credibilității persoanelor care postează nu va mai exista", a declarat Dan Nica, în cadrul dezbaterilor.

Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru Suveranitatea Tehnologică, Securitate și Democrație, Henna Virkkunen, a oferit răspunsuri în legătură cu stadiul investigației deschise asupra TikTok, ca urmare a interferenței în alegerile prezidențiale din România. "Domnul Dan Nica a vorbit despre DSA (Digital Services Act) și despre situația din România. Rezultatul alegerilor din România a trebuit să fie anulat. E ceva fără precedent. Au existat suspiciuni în legătură cu manipularea rezultatului pe platformele de internet. Scopul DSA, așa cum se știe, este ca marile platforme online să aibă metode și procese de evaluare și atenuare a riscului. Există liste cu ce se poate monitoriza - procesul electoral, discursuri publice, consecințe asupra sănătății umane, democrației. Știm că în România s-a întâmplat ceva și nu e normal să se întâmple și de aceea am deschis o anchetă împotriva TikTok. Trebuie să ne asigurăm că platformele de internet nu sunt manipulate pentru a fi folosite în scop răuvoitor. Asta vrem să aflăm și în cazul TikTok și să vedem dacă au avut activate toate mecanismele aflate la dispoziție. Cu siguranță, nu! TikTok spune că nu promovează conținut politic plătit, dar, de fapt, asta s-a întâmplat. O parte din anchetă va fi finalizată foarte curând. Am cerut echipelor noastre să accelereze acest proces, pentru că în primăvară vor avea loc din nou alegeri prezidențiale", a declarat Henna Virkkunen.

Citit 563 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2025 15:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.