Comisia Europeană a prezentat miercuri, 26 februarie, un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt pentru a reduce costurile energiei, a finaliza uniunea energetică și a atrage investiții și a fi mai bine pregătiți pentru potențiale crize energetice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Ca o componentă-cheie a ”Pactului industrial curat”, acest plan va oferi ajutor nu numai gospodăriilor care se confruntă cu facturi ridicate la energie, ci și industriilor care se confruntă cu costuri de producție ridicate, cu economii totale estimate la 45 miliarde de euro în 2025, care vor crește treptat până la 130 miliarde de euro în economii anuale până în 2030 și 260 miliarde de euro până în 2040.
Conform comunicatului, UE se află într-un moment de cotitură crucial pentru competitivitatea, decarbonizarea și securitatea sa, cu o nevoie clară de a acționa. Costurile ridicate ale energiei din punct de vedere structural afectează cetățenii și companiile din blocul comunitar. Provocările sunt clare, la fel și rolul Uniunii Europene de a le aborda. "Planul se bazează pe recenta reformă a organizării pieței energiei electrice, pe planul REPowerEU, pe planurile sectoriale specifice pentru energia eoliană, energia solară și rețele și pe legislația revizuită privind energia și clima din cadrul pachetului 'Pregătiți pentru 55'.
Prin accelerarea investițiilor în energia curată și în infrastructură și prin asigurarea transparenței și a echității pe piețele gazelor, energia poate deveni mai accesibilă. O reducere suplimentară a perioadelor de autorizare pentru sursele regenerabile de energie și infrastructura energetică va contribui, de asemenea, la reducerea costurilor de producție a energiei electrice", precizează Comisia Europeană.
Consumatorii beneficiază deja de aproximativ 34 miliarde de euro în fiecare an datorită pieței interne a energiei din UE. O mai bună integrare ar putea genera astfel de beneficii de până la 40-43 miliarde de euro pe an până în 2030.
Pentru ca energia electrică să devină mai accesibilă, Comisia va aborda toate cele trei componente ale facturilor la energie, și anume costurile de rețea și de sistem, impozitele și taxele și costurile de aprovizionare. "Vom face recomandări statelor membre pentru a reduce impozitele naționale pe energia electrică și pentru a permite consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii către oferte de energie mai ieftine, printre altele", se arată în comunicat.
Pe baza legislației UE existente în domeniul energiei electrice, Comisia va sprijini, de asemenea, în continuare adoptarea contractelor de furnizare pe termen lung, care, în cele din urmă, contribuie la ruperea legăturii dintre facturile cu amănuntul la energie electrică și prețurile ridicate și volatile ale gazelor.
Pentru a reduce taxele de rețea care fac parte din factura la energie, Executivul comunitar va propune o metodologie prin care să se asigure că taxele de rețea reflectă costurile sistemului energetic, stimulând cea mai eficientă utilizare a rețelei. În cele din urmă, piețele energetice mai integrate, care funcționează bine și sunt decarbonizate reprezintă cel mai bun scut împotriva volatilității prețurilor. "Acesta este motivul pentru care Comisia va depune eforturi pentru a finaliza uniunea energetică, cu mai multe interconexiuni, o rețea mai puternică și comerț transfrontalier", se mai arată în comunicat.
Nu în ultimul rând, Executivul comunitar va spori gradul de pregătire pentru o potențială criză a prețurilor, printre altele, prin emiterea de orientări pentru statele membre cu privire la modul de recompensare a consumatorilor pentru a reduce consumul în perioadele de vârf și pentru a ține sub control facturile la energie.