Mario Monti, desemnat să formeze un nou Guvern în Italia

Mario Monti, desemnat să formeze un nou Guvern în Italia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminică seara să formeze un nou Guvern care să îi succeadă Cabinetului Berlusconi, de către preşedintele Republicii Giorgio Napolitano, a anunţat preşedinţia italiană.

Această nominalizare are loc după o zi intensă de consultări politice la palatul prezidenţial, al căror scop a fost să-i asigure un consens şi o majoritate parlamentară lui Monti. Potrivit Constituţiei, nominalizarea sa trebuie aprobată în zece zile de cele două Camere ale Parlamentului.

Abia desemnat, fostul comisar european, în vârstă de 68 de ani, s-a declarat convins că Italia "poate învinge" criza datoriilor grație unui "efort colectiv".

"Îi mulțumesc mult președintelui pentru încrederea pe care mi-a acordat-o (...) într-un moment deosebit de dificil pentru Italia", a declarat Monti în cadrul unei scurte intervenții în fața presei după ce a primit mandatul de la președintele Republicii Giorgio Napolitano.

"Ţara trebuie să redevină un element de forță, nu de slăbiciune, într-o Uniune Europeană în care ne numărăm printre fondatori", a adăugat el.

"Italia poate învinge criza" economică graţie "unui efort colectiv", a insistat el, întâmpinat cu aplauze la ieșirea din palatul prezidențial.

Misiunea care îl aşteaptă pe Monti este una titanică, Italia fiind pe punctul unei asfixieri financiare, zdrobită de o datorie colosală de 1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la sută din PIB.

Citit 1854 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 10:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.