Fitch a retrogradat Portugalia în categoria "junk", nerecomandată investitorilor

Fitch a retrogradat Portugalia în categoria "junk", nerecomandată investitorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat Portugalia în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, din cauza îndatorării ridicate şi a riscurilor mai mari pentru programul de austeritate din cauza înrăutăţirii perspectivelor economice.

Fitch a revizuit în scădere cu o treaptă calificativul Portugaliei, de la "BB+" la "BBB-". Moody's evaluează Portugalia cu rating "Ba2", de asemenea în categoria "junk", în timp ce Standard & Poor's este singura dintre marile agenţii care acordă încă statului portughez rating recomandat pentru investiţii.

Adâncirea recesiunii face mai dificilă reducerea deficitului bugetar de către guvernul de la Lisabona, a explicat Fitch, adăugând că se aşteaptă la îndeplinirea obiectivelor fiscale atât pentru acest an cât şi pentru următorul.

"Totuşi, riscul unor derapaje este mare, fie din cauza înrăutăţirii situaţiei macroeconomice fie din cauza unui control insuficient al cheltuielilor", notează Fitch.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Portugaliei a crescut puternic după anunţarea retrogradării, de la 12,7% miercuri seara la 13,15%.

Portugalia a primit un pachet de ajutor financiar de 78 de miliarde de euro de la UE şi FMI în acest an şi a adoptat măsuri dure de austeritate pentru a aduce sub control cheltuielile.

Agenţia se aşteaptă ca îndatorarea ţării să ajungă la un maxim de 116% din PIB în 2013, de la 93,3% la sfârşitul anului trecut.

Citit 3028 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.