Standard and Poor's intenţionează să retragă ratingul "AAA" pentru şase ţări din zona euro

Standard and Poor's intenţionează să retragă ratingul "AAA" pentru şase ţări din zona euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de evaluare financiară americană Standard and Poor's (S&P) a anunţat că intenţionează să reducă nota de solvabilitate pe termen lung pentru şase ţări din zona euro notate cu "AAA" şi pentru alte nouă ţări din zonă.

S&P afirmă că a plasat "sub supraveghere negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu "AAA", cea mai bună notă posibilă.

Dintre cele şase ţări ameninţate de S&P că îşi vor pierde nota "AAA", Franţa este singura pentru care agenţia ia în considerare o reducere a ratingului cu două trepte.

Aceste "plasări sub supraveghere sunt motivate de convingerea noastră că tensiunile sistemice din zona euro au crescut în ultimele săptămâni până la punctul în care se fac presiuni în scădere asupra gradului de solvabilitate al zonei euro în ansamblul său", scrie agenţia.

Singurele ţări din zona euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub "supraveghere negativă".

Atunci când o agenţie de evaluare plasează o notă sub supraveghere negativă, înseamnă că ea consideră de peste 50 la sută probabilitatea ca aceasta să fie redusă în termen de trei luni.

Citit 1347 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.