(VIDEO) CATASTROFĂ ECOLOGICĂ/ Un dig de la o mină de cupru s-a rupt și a provocat o POLUARE de proporţii

(VIDEO) CATASTROFĂ ECOLOGICĂ/ Un dig de la o mină de cupru s-a rupt și a provocat o POLUARE de proporţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Organizaţiile în lupta împotriva avizării exploatărilor cu cianuri transmit un nou avertisment pentru susţinătorii exploatărilor de la Roşia Montană


În vestul Canadei este stare de alertă, după ce un dig a unui bazin de decantare a apelor uzate de la o mină de cupru şi aur s-a rupt, în urma unui accident produs pe data de 4 august, şi a poluat o reţea hidrografică. Milioane de litri de apă contaminată cu substanţe toxice au ajuns în mai multe lacuri şi râuri. Sute de persoane din regiune sunt afectate de această poluare, potrivit epochtimes-romania.com.

Ruperea digului bazinului de decantare de patru kilometri, accident ce a avut loc la mina de exploatare a cuprului şi aurului Mount Polley, a provocat deversarea a peste zece milioane de metri cubi de apă şi a 4,5 milioane de metri cubi de nisip încărcat cu metale grele. Au fost contaminate mai multe lacuri, râuri şi izvoare din provincia Columbia Britanică.

O analiză a apei din mai multe lacuri a arătat că în apă se află mai multe substanțe periculoase, în concentrații mari, precum seleniu, mercur, cadmiu sau carbon organic. Oamenilor li s-a cerut să nu consume, să nu înoate şi să nu utilizeze apa din lacurile afectate de deversarea toxică.

Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan „cauza ruperii digului”.

În schimb, un fost angajat al minei a declarat că a atras atenţia şefilor asupra pericolului ruperii digului, dar aceştia nu au luat nicio măsură.

Localnicii şi ecologiştii se tem acum că această poluare va afecta şi migraţia somonilor care se întorc în fiecare în lacurile din zonă pentru a-şi depune icrele. În plus, pescuitul în zona afectată de deversarea toxică a fost interzis.

Autorităţile spun că deocamdată este prea devreme pentru a măsura amploarea catastrofei, dar metalele grele se vor regăsi în lanţurile vegetale şi animale mulţi ani, iar prezenţa cadmiului sau mercurului va fi detectabilă „în următoarele decenii”, a relatat digi24.ro.

Sterilul de la mina canadiană, care, conform publicaţiei Vancouver Observer, ar fi suficient pentru a umple 4.000 de bazine olimpice de înot, ameninţă în continuare oraşele Quesnel şi Likely.

Conform publicaţiei Vancouver Observer, sterilul ar putea să conţină cianură (cianura de sodiu este folosită pentru extragerea aurului), acid sulfuric (folosit pentru a extrage cupru), precum şi mercur.

Potrivit Alburnus Maior, organizaţie fanion în lupta împotriva avizării exploatărilor cu cianuri în Munţii Apuseni, barajul minei Mount Polley este construit din arocamente, acelaşi tip de baraj fiind preconizat şi la Roşia Montană sau Certej, iar proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultanţă Knight Piésold, aceeaşi care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei, situat la doar doi kilometri în amonte de Abrud, a mai relatat Epoch Times România.

Greenpeace atrage însă atenţia că în comparaţie cu proiectul de la Roşia Montană, care prevede construirea unui iaz de decantare pe o suprafaţă de 200 de hectare, iar barajul ar urma să aibă 185 metri înălţime, iazul de decantare unde a avut loc accidentul luni are o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare.

 

Citit 6377 ori Ultima modificare Duminică, 10 August 2014 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.