Naţionaliştii irlandezi cer blocarea negocierilor privind BREXIT-ul

Naţionaliştii irlandezi cer blocarea negocierilor privind BREXIT-ul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Principalul partid naţionalist din Irlanda de Nord, Sinn Fein, i-a cerut, joi, 31 august, Republicii Irlanda să blocheze negocierile dintre Londra şi Uniunea Europeană, din cauza lipsei de progrese cu privire la statutul frontierei irlandeze, după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, transmite Reuters.

Uniunea Europeană, din care face parte şi Republica Irlanda, a anunţat că discuţiile cu privire la viitoarele sale relaţii cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pot începe numai după ce toate cele 27 de state care vor rămâne în UE vor fi mulţumite de progresele înregistrate în trei domenii: drepturile cetăţenilor UE de pe teritoriul britanic, "factura divorţului" dintre UE şi Londra şi frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Sinn Fein a cerut ca Irlandei de Nord să i se acorde un statut special în interiorul Uniunii Europene, pentru ca provincia britanică să îşi poată proteja economia şi să salvgardeze acordul de pace din 1998.

Rivalii unionişti de la Belfast afirmă însă că acest lucru nu va funcţiona, întrucât s-ar crea bariere în calea schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. ''Guvernul irlandez ar trebui să insiste pe faptul că negocierile nu sunt gata pentru a se trece la etapa următoare. Faptul că nu s-a înregistrat niciun progres definitiv în aceste negocieri este o dovadă a faptului că planurile britanice despre Brexit sunt nefuncţionale şi nerealiste'', a subliniat liderul Sinn Fein, Gerry Adams. El a calificat drept „confuze şi contradictorii” o serie de documente elaborate de guvernul britanic în ultimele săptămâni, consacrate priorităţilor Londrei în negocierile cu UE.

Deşi Sinn Fein se află în opoziţie în Republica Irlanda, multe dintre temerile sale referitoare la impactul Brexitului asupra Irlandei de Nord sunt împărtăşite de guvernul de la Dublin. Sinn Fein consideră că dorinţa guvernului britanic condus de Theresa May de a exista o frontieră „fără fricţiuni” între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda probabil este incompatibilă cu dorinţa Regatului Unit de a ieşi din piaţa unică europeană şi din uniunea vamală.

De asemenea, Sinn Fein susţine că intenţia Marii Britanii de a părăsi jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE ar putea afecta acordul de pace din Irlanda de Nord, care a pus capăt mai multor decenii de violenţe între unioniştii protestanţi pro-britanici şi naţionaliştii catolici, aceştia din urmă dorind o fuziune cu Republica Irlanda.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat joi că negocierile din această săptămână cu britanicii nu au reuşit să înregistreze progresele necesare deschiderii, în luna octombrie a acestui an, a discuţiilor despre viitoarele relaţii între Londra şi Bruxelles.

Citit 1212 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 12:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.