Vestele galbene, actul 8. Confruntări. 50.000 de manifestanţi au protestat în Franţa

Vestele galbene, actul 8. Confruntări. 50.000 de manifestanţi au protestat în Franţa
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Protestele "Vestelor Galbene" continuă în Franţa, pentru a opta săptămână consecutiv | Incidente violente la Paris, unde forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene


"Vestele galbene" s-au mobilizat, sâmbătă, 5 ianuarie 2019, pentru a opta oară în ultimele luni, pentru a protesta faţă de politica fiscală şi socială a guvernului francez. La manifestaţii au participat 50.000 de francezi, ceea ce este echivalentul a "puţin mai mult de o persoană pe comună", conform ministrului de Interne, Christophe Castaner, relatează lci.fr, conform news.ro.

"50.000 înseamnă puţin mai mult de o persoană pe comună a Franţei. Aceasta este realitatea mişcărilor de astăzi ale vestelor galbene. Deci vedem că această mişcare nu este reprezentativă pentru Franţa", a spus Castaner.

Presa franceză notează că manifestaţiile au fost marcate şi de incidente, iar la Paris au fost reţinute 24 de persoane. La Lille au manifestat peste o mie de "veste galbene" şi au fost reţinute 42 de persoane. Au avut loc proteste şi la Marsilia, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Saint-Etienne şi Rouen.

La Paris, unde au manifestat câteva mii de persoane, circulaţia pe bulevardul Champs-Elysees, blocat de protestatari, s-a reluat la ora locală 19,15. Spre finalul zilei au avut loc incidente, manifestanţii aruncând cu diverse obiecte spre forţele de ordine, iar acestea ripostând cu gaze lacrimogene. Maşini şi scutere au fost răsturnate şi incendiate pe bulevardul Saint-Germain.

Fost campion al Franţei la box, implicat în incidente

Mai mult, un boxer profesionist, fost campion al Franţei, a fost identificat ca fiind agresorul unui jandarm la manifestaţiile de sâmbătă ale "vestelor galbene", relatează presa franceză. Potrivit "France Info" şi "Le Parisien", bărbatul a fost identificat de Direcţia operaţională de servicii tehnice şi logistice (DOSTL). Sportivul a fost campion al Franţei în anii 2000. Actu17.fr precizează şi numele boxerului: Christophe Dettinger, în vârstă de 37 de ani. Pugilistul a fost protagonistul unor imagini marcante în timpul actului 8 al "vestelor galbene". Pe un pod din Paris, în timpul unor confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi, un bărbat cu îmbrăcăminte de culoare închisă, fără vestă, s-a desprins din mulţime şi a lovit un jandarm cu pumnii în casca cu vizieră. În alte imagini, un bărbat care pare să fie acelaşi, putea fi văzut lovind de mai multe ori un jandarm căzut la pământ.

Citit 1109 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2019 15:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.