Susţinătorii Brexitului, tot mai puţini. Mintea britanicilor cea de după referendum

Susţinătorii Brexitului, tot mai puţini. Mintea britanicilor cea de după referendum
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Britanicii ar vota cu o marjă de 12 puncte procentuale în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la o eventuală nouă consultare populară, aceasta fiind cea mai clară diferenţă consemnată după referendumul din iunie 2016, relevă un sondaj YouGov realizat la 16 ianuarie, transmite Reuters.

Rezultatele sondajului au fost distribuite joi de campania People's Vote, care militează pentru un nou referendum. Potrivit sondajului, 56 la sută dintre respondenţi au declarat că ar vota pentru rămânerea în UE, iar 44 la sută că ar opta pentru retragerea din Uniune. Acest scor nu îi ia în calcul pe indecişi şi pe cei care au declarat că nu ar vota.

"Avantajul (taberei) Remain, de 12 procente, este cel mai ridicat de până acum", a comentat Peter Kellner, fost preşedinte al YouGov, citat de People's Vote.

Per total, 48 la sută ar vota pentru menţinerea în Uniune, 38 la sută împotrivă, 6 la sută nu ar vota şi 7 la sută sunt indecişi. Dintre simpatizanţii Partidului Laburist, 78 la sută susţin organizarea unui nou referendum.

În sondajul YouGov au fost chestionaţi 1.070 de britanici de vârstă adultă. La referendumul desfăşurat la 23 iunie 2016, 17,4 milioane de votanţi (51,9 la sută) au optat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 16,1 milioane (48,1 la sută) pentru rămânerea ei în UE.

Aceste rezultate vin pe fondul haosului de pe scena politică britanică generat de respingerea de către Parlament a acordului Brexit şi a controverselor privind capacitatea Guvernului condus de Theresa May de a gestiona situaţia.

După dezbateri aprinse, Theresa May a supravieţuit, miercuri, la limită, unei moţiuni de cenzură ce a fost introdusă în Parlament de laburişti după respingerea acordului negociat de guvernul de la Londra cu Uniunea Europeană privind condiţiile pentru Brexit. O bună parte din coaliţia de guvernare, inclusiv din Partidul Conservator, nu este de acord cu varianta negociată de May, dar nici nu este pregătită să cedeze puterea laburiştilor.

Miercuri, după respingerea moţiunii de cenzură, Theresa May a demarat discuţii cu reprezentanţii partidelor politice în vederea stabilirii unui „plan B” în ceea ce priveşte Brexitul. Premierul a discutat cu liderii partidelor de opoziţie, însă nu şi cu principalul său adversar politic, laburistul Jeremy Corbyn, transmite DPA. Seara târziu, May s-a adresat presei, la reşedinţa sa oficială din Downing Street 10, şi s-a declarat dezamăgită de refuzul Partidului Laburist de a dialoga. Ea a precizat că s-a întâlnit cu reprezentanţii liberal-democraţilor, Partidului Naţional Scoţian şi partidului galez Plaid Cymru.

Prim-ministrul a insistat că uşa rămâne deschisă şi pentru laburişti, care ar trebui "să lase deoparte propriile interese" şi "să colaboreze constructiv" pentru a găsi o modalitate de a realiza Brexit-ul - retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

"De mâine vor avea loc întâlniri între reprezentanţi de rang înalt ai guvernului, inclusiv eu, şi grupuri de parlamentari care reprezintă cel mai larg spectru de puncte de vedere din întregul Parlament", a anunţat May.

Parlamentul britanic va dezbate şi îşi va exprima votul asupra planului B privind Brexit-ul al premierului Theresa May la 29 ianuarie, a anunţat joi preşedinta Camerei Comunelor, Andrea Leadsom, potrivit Reuters.

În acest timp, în majoritatea ţărilor UE au început pregătirile în vederea unui eventual Brexit fără acord, cea mai negativă variantă, atât pentru viitorul spaţiului comunitar, cât şi pentru Marea Britanie. 

Citit 1289 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.