Complicaţii în relaţiile militare dintre Turcia şi SUA

Complicaţii în relaţiile militare dintre Turcia şi SUA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, marţi, la Ankara, că preşedintele SUA, Donald Trump, nu va permite ca relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO să devină captive unei dispute privind cumpărarea de către Ankara de sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, relatează Reuters.

În cursul unei întrevederi cu ambasadori turci la Ankara, Erdogan a declarat că nu există nicio dovadă că sistemul de apărare antirachetă S-400 ar afecta avioanele de luptă F-35 din SUA.

Turcia va plăti un preţ mai mare mai târziu dacă nu face ceea ce este necesar în nordul Siriei astăzi, a declarat de asemenea preşedintele turc, care a anunţat că va lansa o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă. Ankara a mai întreprins două operaţiuni militare în nordul Siriei. Turcia consideră că miliţiile kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului) sunt o "emanaţie teroristă" a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Pe de altă parte, secretarul apărării american Mark Esper a declarat că orice operaţiune turcă în nordul Siriei va fi ''inacceptabilă'', iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara.

Citit 738 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 19:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.