NATO va continua să sprijine forţele afgane în faţa talibanilor

NATO va continua să sprijine forţele afgane în faţa talibanilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

NATO va continua să sprijine forţele afgane, a promis secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după discuţii avute marţi cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi pe fondul eforturilor susţinute ale SUA de a ajunge la un acord de pace cu talibanii, informează dpa.

Statele Unite şi talibanii poartă negocieri de mai bine de un an pentru a ajunge la un acord politic care să pună capăt războiului care durează de 18 ani.

Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a anunţat că Washingtonul va reduce aproape la jumătate prezenţa trupelor americane în Afganistan, până la 8.600 de militari, dacă acordul de pace este finalizat.

Nu este clar ce efecte va avea o astfel de reducere asupra prezenţei NATO în Afganistan, în contextul în care trupele americane reprezintă aproape jumătate din efectivele care participă la misiuni de pregătire şi consiliere a forţelor de securitate afgane.

Mulţi se tem că o retragere rapidă a trupelor ar putea destabiliza ţara şi ar pune în pericol progresele făcute în domenii precum democraţia şi drepturile omului.

''NATO sprijină pe deplin eforturile de a obţine pacea în Afganistan'', a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter după discuţiile pe care le-a avut cu Pompeo la Bruxelles. ''Condamn recentele atacuri oribile, (iar) NATO rămâne angajată pe calea sprijinirii forţelor afgane'', a adăugat el.

Stoltenberg şi Pompeo au discutat şi despre eforturile pe termen lung ale americanilor de a creşte cheltuielile pentru apărare ale europenilor în cadrul alianţei, precum şi despre pregătirile pentru summitul NATO care va avea loc în decembrie la Londra, potrivit unei oficialităţi a Alianţei Nord-Atlantice.

Pompeo a sosit luni seara la Bruxelles şi a purtat deja discuţii cu preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Secretarul de stat al SUA urma să aibă, ieri, întrevederi cu preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European, Charles Michel şi respectiv David Sassoli, dar şi cu viitorul şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Un diplomat român a murit, iar altul este rănit grav după atacul terorist de la Kabul [detalii]

Citit 1423 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2019 23:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.