Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele american Donald Trump a declarat că negocierile cu talibanii sunt "moarte", după ce a anulat întâlnirea secretă prevăzută cu aceştia la Camp David. De asemenea, comandantul forţelor americane în Afganistan a afirmat că este probabilă o intensificare a operaţiunilor pentru contracararea înmulţirii recente a atacurilor insurgenţilor, transmite Reuters.

Trump a anulat întâlnirea secretă prevăzută să aibă loc cu talibanii la Camp David, Maryland, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce un militar american a fost ucis într-un atac sinucigaş al insurgenţilor, la Kabul, săptămâna trecută.
"Sunt moarte. În ceea ce mă priveşte pe mine, sunt moarte", le-e declarat Trump reporterilor, întrebat despre aceste negocieri, în timp ce părăsea Casa Albă pentru a se deplasa în Carolina de Nord. Trump sperase să încheie lunile de negocieri cu talibanii, care controlează mari părţi din Afganistan, cu o întâlnire secretă la Camp David, la care ar fi participat şi preşedintele afgan Ashraf Ghani, şi care era menită să "bată în cuie" un acord de retragere a trupelor din războiul în care SUA sunt implicate de 18 ani. Un proiect de acord convenit săptămâna trecută prevedea retragerea a 5.000 de soldaţi americani în lunile următoare, în schimbul garanţiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacuri asupra SUA şi a aliaţilor lor.
Aducerea acasă a trupelor americane din Afganistan a fost unul din principalele obiective de politică externă ale lui Donald Trump, potrivit căruia administraţia sa se gândeşte în continuare la o retragere a celor 14.000 de militari desfăşuraţi în această ţară. "Am vrea să plecăm de acolo, dar vom pleca la momentul potrivit", a afirmat el.
Cu toate acestea, sfârşitul negocierilor a alimentat temerile unei noi creşteri a violenţelor în Afganistan. Talibanii şi-au intensificat atacurile chiar în timp ce în ultimele săptămâni se desfăşurau negocieri de pace.
Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central american, a declarat luni că este probabil că armata SUA îşi va accelera ritmul operaţiunilor în Afganistan, pentru a contracara aceste violenţe. "Cu siguranţă că nu vom sta pasivi şi să-i lăsăm să poarte o aşa-zisă cursă spre victorie. Acest lucru nu o să se întâmple", le-a spus generalul McKenzie reporterilor care îl însoţeau la baza aeriană Bagram, din nord-estul Afganistanului.
Preşedintele afgan Ghani, care a fost ţinut spectator la negocierile purtate între oficiali americani şi reprezentanţi ai talibanilor, a avut mari rezerve faţă de acestea. Luni, el şi-a reiterat apelurile la pace, dar a insistat că talibanii trebuie să respecte o încetare a focului, ceea ce aceştia au refuzat până acum. "Pacea fără o încetare a focului este imposibilă", a subliniat Ghani.
Creşterea tensiunilor pe teren se adaugă incertitudinilor legate de viitorul forţelor americane, multe dintre acestea fiind nevoite acum să se pregătească pentru o intensificare a luptelor, în timp ce aşteaptă însă potenţiale ordine de retragere. Preşedintele Trump a declarat că ar vrea să reducă numărul militarilor desfăşuraţi în Afganistan la circa 8.000.
Duminică, talibanii au avertizat că numărul victimelor americane va creşte în urma deciziei lui Trump de a anula negocierile.
Întrebat dacă intensificarea operaţiunilor împotriva insurgenţilor ar putea include lovituri aeriene şi raiduri ale comandourilor americane şi afgane, McKenzie a răspuns: "Cred că vorbim de un spectru total. Vom lua unele decizii, cred, în capitala ţării noastre în zilele următoare", a adăugat el, fără să dea alte detalii.

Citit 863 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 19:26

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro