Ursula von der Leyen, votată în Parlamentul European

Ursula von der Leyen, votată în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost aprobată miercuri, 27 noiembrie, cu o largă majoritate de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, informează agenţiile de presă internaţionale.

Viitorul executiv comunitar, al cărui mandat va începe la 1 decembrie 2019 şi se va încheia la 31 octombrie 2024, a fost învestit cu 461 de voturi pentru, 157 de voturi împotrivă şi 89 de abţineri. Pe lista viitorilor comisari europeni, validată luni şi de Consiliul Uniunii Europene, se află şi candidata propusă de România, Adina Vălean, care urmează să ocupe portofoliul pentru Transporturi.

În luna iulie, eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri. Mandatul Comisiei Von der Leyen trebuia să înceapă la 1 noiembrie, dar a fost amânat cu o lună, din cauza respingerii a trei candidaţi la postul de comisar european de către eurodeputaţi.

Ursula von der Leyen îi succede în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

În discursul rostit miercuri dimineaţă în plenul PE, când a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen a promis ''transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre'', în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar. ''Şi vom face acest lucru pentru că este corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru'', a spus Von der Leyen, prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, care va fi formată din 12 femei (faţă de nouă femei în Comisia Juncker) şi 15 bărbaţi.

Ea a subliniat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, remarcând că nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria, aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a atenţionat că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe. Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ''dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au drept de şedere se întorc acasă'', a accentuat preşedintele ales al CE.

O provocare ''existenţială'' pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxellesul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosili şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citit 1554 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.