Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Orice restricţii impuse în interiorul zonei de circulaţie liberă în Uniunea Europeană pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie luate în coordonare, pentru a nu deveni contraproductive şi a nu agrava urgenţa sanitară, au atras atenţia miniştri europeni de interne, înaintea reuniunii de vineri de la Bruxelles, transmite Reuters.

"Trebuie să iei măsurile potrivite la momentul potrivit", a afirmat ministrul suedez Mikael Damberg. "Ei trebuie să fie conştienţi că sistemul de transport trebuie să funcţioneze pentru alimente şi materiale sanitare, genul de lucruri care sunt importante pentru ţările europene, aşa încât să nu ne facem probleme unii altora în gestionarea crizei", a adăugat ministrul suedez.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că orice restricţii la frontiere trebuie să fie "coordonate, operaţionale, proporţionale şi eficiente".

"Ar trebui să găsim un acord european. Nu cred că ar trebui să închidem frontierele", a spus ministrul luxemburghez Jean Asselborn.

Austria a introdus controale pentru a opri intrările din Italia, iar Cehia şi Slovenia şi-au înăsprit măsurile. Germania, motorul economic al UE, nu a acţionat până acum în sensul introducerii de restricţii la frontiere. Guvernul federal a lăsat în seama landurilor decizia de a închide şcolile şi a anunţat măsuri de atenuare a impactului economic al pandemiei. Spania a plasat joi patru oraşe în carantină şi a interzis zborurile din Italia.

Şi ministrul de interne croat, Davor Bozinovic, s-a făcut ecoul apelurilor la mai multă coordonare la nivelul UE. "Suntem prea apropiaţii unii de alţii. Dacă am acţiona unitar, ar fi mult mai bine pentru toţi", a afirmat el.

În acelaşi timp, ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, şi-a exprimat regretul faţă de decizia lui Donald Trump de a închide graniţele americane călătorilor care vin din Europa, numind-o "aberaţie sanitară" ce a provocat un "haos economic", notează France Presse. "Este o aberaţie sanitară şi este păcat, deoarece provoacă aberaţii politice şi haos economic", a declarat el, la canalele BFM şi RMC, precizând că îşi va exprima poziţia omologului său american Steven Mnuchin, în timpul unei convorbiri telefonice în cursul zilei. Ministrul francez a mai declarat că măsurile anunţate de Paris pentru a face faţă crizei economice provocate de coronavirus "vor costa zeci de miliarde de euro".

Citit 622 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Martie 2020 01:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro