„Omuleţii verzi”, implicaţi în luptele din Libia

„Omuleţii verzi”, implicaţi în luptele din Libia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sute de mercenari ai unei societăţi de securitate paramilitară din Rusia luptă de partea puternicului mareşal Khalifa Haftar în Libia, ţară devastată de un război civil, potrivit unui raport intern al ONU, citat de dpa.

Între 800 şi 1.200 de mercenari ai societăţii private "Grupul Wagner" staţionează în Libia pentru a lupta împotriva guvernului susţinut de ONU în capitala Tripoli, conform raportului confidenţial al experţilor Naţiunilor Unite, din care au fost consultate extrase de către agenţia de presă citată. Dar autorii raportului menţionează că nu "sunt în măsură să verifice în mod independent importanţa desfăşurării acestora", conform unui rezumat al textului primit de AFP. Se presupune că grupul ar avea conexiuni cu Kremlinul.

Moscova neagă constant că ar fi direct implicată în războiul civil devastator din Libia. Membrii "Grupului Wagner", între care lunetişti, sunt experţi în artilerie şi în atacuri aeriene, conform raportului ONU. "Desfăşurarea lor a acţionat ca un veritabil stimulent pentru Haftar", se menţionează în document.

"Grupul Wagner" se presupune că ar fi activat în Siria, Ucraina şi Republica Centrafricană (RDC). Din aprilie 2019, mareşalul Haftar, comandantul forţelor din estul Libiei, a declanşat o ofensivă împotriva Tripoli, pentru a înlătura Guvernul de uniune naţională.

Libia, ţară bogată în petrol, traversează o situaţie de instabilitate profundă de la răsturnarea fostului dictator Muammar Gaddafi în 2011 şi a devenit scenă de luptă pentru forţe rivale.

Citit 911 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2020 15:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.