Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui "eşec moral catastrofal" al distribuţiei vaccinurilor, transmite Reuters. Şeful OMS le-a cerut tuturor ţărilor şi producătorilor să repartizeze mai echitabil dozele de vaccin împotriva COVID-19. "Nu numai că această abordare 'eu primul' îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv", a apreciat şeful OMS, la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. "În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia", a avertizat el.
Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt "în pericol grav" înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor, cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare. Tedros a observat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. "Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă", a spus el.
Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze.

Citit 931 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 18:52

1 comentariu

  • postat de Dan Vineri, 22 Ianuarie 2021 16:35 46.178.3.*** Link la comentariu
    0
    0

    Pai si in tarile sarace, tot aia bogati se vaccineaza intai! Oricum o dai, tot saracul la urma.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.