Guvernul mexican le-a cerut scuze mayașilor

Guvernul mexican le-a cerut scuze mayașilor
Președintele Andrés Manuel López Obrador, alături de o membră a comunității mayașe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La începutul acestei săptămâni, Guvernul din Mexic a cerut în mod oficial scuze poporului indigen mayaş pentru greşelile comise împotriva sa după cucerirea spaniolă, informează AFP, potrivit Agerpres. Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la iniţiativa preşedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, şi a omologului său din Guatemala, Alejandro Giammattei, în municipiul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est).

"Cerem scuze poporului mayaş pentru abuzurile teribile comise de indivizi şi puteri naţionale şi străine în timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominaţie colonială şi a celor două secole ale Mexicului independent", a declarat preşedintele mexican, referindu-se în special la războiul castelor din secolul al 19-lea. Acest ultim conflict amintit corespunde unei răscoale a mayaşilor înrobiţi din Yucatan (sud-estul Mexicului) împotriva populaţiei albe şi metise, care a început în 1847 şi s-a încheiat în 1901.

În timpul ceremoniei, Guvernul mexican a recunoscut rasismul şi discriminarea de care această minoritate etnică încă suferă la două secole după independenţa Mexicului. Construirea căii ferate Treno Maya, proiect emblematic al actualului Guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţa locală.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate, cu o lungime de 1.500 de kilometri, ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun. Mai multe organizaţii se opun proiectului, susţinând că acesta va afecta mediul şi mai multe comunităţi indigene din regiune.

Civilizația mayașă și-a atins apogeul în perioada dintre anii 300 și 900 e.n. Este cunoscută atât pentru scrierea sa logosilabică - cel mai sofisticat și dezvoltat sistem de scriere din Americile precolumbiene - cât și pentru arta, arhitectura, matematica, calendarul și sistemul său astonomic. Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și popoarele aztec și incaș au construit în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud. Cultura Maya târzie s-a împărțit în mai multe state separate. Slăbite în secolul al XV-lea de conflicte politice, au fost cucerite, în secolul al XVI-lea, de spanioli.

Citit 674 ori Ultima modificare Vineri, 07 Mai 2021 00:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.