Împăratul Akihito va renunţa la tron

Împăratul Akihito va renunţa la tron
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul nipon Shinzo Abe a anunţat vineri, 1 decembrie, că împăratul Akihito intenţionează să renunţe la tron pe 30 aprilie 2019, informează AFP.

Decizia a fost luată de Consiliul Casei Imperiale, prezidat de Abe. Va fi prima abdicare în Japonia, în ultimii circa 200 de ani. "Sunt profund mişcat că un pas important a fost făcut în direcţia succesiunii imperiale", le-a spus Abe reporterilor.

Prinţul Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe Tronul Crizantemelor la 1 mai 2019, la vârsta de 59 de ani. Este de aşteptat ca guvernul Abe să anunţe oficial la 8 decembrie data abdicării. Extrem de popularul împărat Akihito, în vârstă de 83 de ani, şi-a şocat conaţionalii, anul trecut, când şi-a exprimat dorinţa de a se retrage, după o domnie de aproape trei decenii, invocând vârsta avansată şi problemele de sănătate.

Acest anunţ-surpriză a creat probleme, deoarece niciun text de lege din Japonia nu prevede "pensionarea" unui împărat, al cărui "mandat" este pe viaţă. În iunie, parlamentul nipon a adoptat o lege care îi permitea lui Akihito să abdice din cauza vârstei, în termen de trei ani de la promulgarea textului.

Născut la 23 decembrie 1933, Akihito este primul împărat întronizat în conformitate cu Constituţia din 1947, dictată de SUA după înfrângerea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Constituţia din 1947 stipulează că împăratul este "simbolul statului şi al unităţii poporului".

Citit 3064 ori Ultima modificare Vineri, 01 Decembrie 2017 19:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.