Damen Galați și oamenii săi. Astăzi, Tiberiu – manager de proiect

Damen Galați și oamenii săi. Astăzi, Tiberiu – manager de proiect
Evaluaţi acest articol
(53 voturi)

Consider că o persoană realistă care îşi trasează nişte obiective realiste în timp, într-un final va ajunge acolo unde şi-a propus.”

Tiberiu Paraschiv are 28 de ani și a urmat cursurile Facultății de Arhitectură Navală, cu aceeași specializare din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Primul contact cu Șantierul Naval Damen Galați a avut loc în anul II de facultate, cu ocazia lansării unei nave. În anul IV a obținut una dintre cele cinci burse acordate de Grupul Damen Shipyards. La doar câteva luni după terminarea facultății, motivat de dorinţa de a lucra în cadrul șantierului naval din orașul său natal, dar și de cultura organizațională a companiei, Tiberiu alege să se alăture echipei de aici.

Proaspăt inginer, specialist în arhitectură navală, Tiberiu a reușit să acumuleze într-un timp scurt o experienţă importantă. În 2014, în urma unui interviu susţinut cu Ton van Oorschot la Damen Shipyards Gorinchem, a fost pus în fața mai multor opțiuni, printre care şi integrarea în Şantierul Naval din Gorinchem pe o perioadă nedeterminată, în cadrul programului Excelerate. Astfel, începând cu Aprilie 2015, Tiberiu a început specializarea pe secţiunea de Job Preparation and Production, sub îndrumarea lui Eddy Davidse. În momentul respectiv, programul Excelerate urmărea implementarea softului IFS în Şantierul Naval Damen Singapore. Așadar, Tiberiu se alătură echipei din șantierul din Singapore până în luna februarie 2016, pentru a se ocupa de Job Preparation Support, urmând ca, mai apoi, să lucreze pentru o scurtă perioadă şi în Şantierul Naval Damen Song Cam Vietnam.

Ultimul şantier în cadrul căruia a activat timp de un an şi jumate, este Şantierul Naval Damen Changde din China, pe care acesta îl descrie ca fiind „un şantier tradiţional mic, cu un mod de muncă mai simplu, în care sintagma folosită de salariaţi ”aşa am făcut mereu” are încă un impact mare asupra rezultatelor finale”.

Pe lângă împărtăşirea experienţei acumulate, Tiberiu ne povesteşte, cu zâmbetul pe buze, una dintre întâmplările de neuitat: „Un moment la care acum mă gândesc amuzat, dar care atunci a fost cel puțin stresant, este acela în care am organizat un training pentru 12 colegi din Damen Changde China. Aceasta presupunea deplasarea tuturor în Olanda, la Damen Gorinchem, pentru două săptămâni. Totul a fost pregătit din timp: vizele, cazarea, transportul şi programul. Dar, încă de la plecarea din Changde, bine-cunoscutul smog din China și-a făcut simțită prezența. Așa că am fost nevoiți să schimbăm aeroportul de unde urma să decolăm, unde am mai așteptat șapte ore, ca apoi să putem zbura spre sudul Chinei, în Ghuanzhou. Unde smogul și-a făcut apariția din nou. Am așteptat iar multe ore pentru a traversa China spre nord, în Beijing, unde, din cauza aceluiași fenomen, am mai așteptat 10 ore. Fiind un grup mare, a fost un efort să rezervăm locuri la zborul pentru ziua următoare, dar şi cazare la hotel, respectiv ultimele locuri la transferuri de la aeroport la hotel, pentru că nu doar noi ne aflam în dificultate. A fost oarecum normal ca o parte din bagaje să fie pierdute pe acest traseu lung către Olanda. Conform legilor lui Murphy, când ceva poate merge rău, sigur va merge rău. Cu 500 m înainte de intrarea în Șantierul Damen Gorinchem, microbuzul în care ne aflam a fost foarte aproape de fi implicat într-un incident rutier. Astfel, o călătorie care trebuia să dureze aproximativ 15 ore, a durat mai bine de două zile. Atunci, experiența mi s-a părut neplăcută, însă acum toți ne aducem aminte de acele momente cu un zâmbet, poate și pentru că, în restul timpului, totul a decurs conform așteptărilor.”

Întoarcerea lui Tiberiu în Şantierul Naval Damen Galaţi a fost determinată atât de factori personali, cât şi de noile oportunităţi ce s-au deschis. Damen Galaţi a reprezentat pentru el locul în care a fost „primit aşa cum se cuvine, cu braţele deschise, de către nişte oameni calzi, care mi-au explicat totul pe îndelete”. Acum, Tiberiu este manager de proiect pentru un super-iaht Amels de 77 m. În perspectivă, îşi doreşte să câştige suficientă experienţă pentru a se alătura managementului operațional de top al companiei.

Tiberiu spune că un tânăr ar trebui să aleagă să lucreze în Şantierul Naval Galaţi, în primul rând pentru cultura organizațională a companiei. Damen este o companie globală, cu multe şantiere navale, care oferă posibilitatea de a lucra și de a avea experiențe în culturi diferite, care te provoacă să îţi depăşeşti limitele și convingerile şi să te schimbi. Nu în ultimul rând, Tiberiu a aderat la „filozofia Damen”, specifică unei companii de familie, care priveşte lucrurile pe termen lung și vizează nu numai obţinerea de profit, ci se orientează către viitor şi clădeşte durabil.

(P)

Citit 7368 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 10:50