Mii de gălățeni au participat la Slujba de Înviere de la Catedrală
Foto: Remus Basalic

Mii de gălățeni au participat la Slujba de Înviere de la Catedrală
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Gălățenii s-au strâns din nou, în număr mare, așa cum se întâmpla și înainte de pandemie, în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Apostol Andrei”, pentru a lua parte la Slujba de Înviere, oficiată de clericii Catedralei, pe o scenă special amenajată. Credincioșii au luat Lumina Sfântă, adusă în România de la Ierusalim, au cântat „Hristos a înviat”, alături de Arhiepiscopul Casian, și au primit binecuvântarea preoților.

La miezul nopții, clopotele au anunțat Învierea, după care oamenii din primele rânduri au primit Lumina, pe care au împărțit-o cu cei din jur. Apoi, credincioșii au ascultat rugăciunile pentru sănătate și pentru o viață mai bună rostite de Înaltpreasfințitul Casian, care s-a rugat și pentru încetarea războiului din Ucraina, precum și pentru milioanele de refugiați fugiți de frica invadatorilor.

După ceremonia religioasă din aer liber, unii dintre credincioși au intrat mai apoi în catedrală, pentru a participa la slujba de Înviere.

Mărturiile Patriarhului Diodor I despre Lumina Sfântă

Patriarhul Diodor I, care a fost prezent la ceremonia de la Ierusalim timp de 63 de ani, a relatat, în 1998, într-un interviu acordat profesorului danez Niels Christian Hvidt, referitor la ceremonia Sfintei Lumini, că, de obicei, minunea se petrece imediat ce sunt citite o serie de rugăciuni speciale.

„După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile. Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanţe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină“, a mărturisit patriarhul, potrivit news.ro.

Când va cădea Paștele, în următorii ani

În 2023, Paștele va fi sărbătorit pe data de 16 aprilie. În 2024, pe 5 mai, în 2025, pe 20 aprilie, în 2026, pe 12 aprilie, iar în 2027, pe 2 mai, scrie Hotnews.ro.

Galerie de imagini

Citit 2524 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2022 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.