Google şi-a modificat logo-ul în onoarea tecucencei Elena Caragiani Stoenescu, la 135 de la naşterea acesteia

Google şi-a modificat logo-ul în onoarea tecucencei Elena Caragiani Stoenescu, la 135 de la naşterea acesteia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vineri, pe 13 mai, Google și-a modificat logo-ul de pe google.ro pentru a o celebra pe Elena Caragiani-Stoenescu, reporter, corespondent de război și prima femeie aviator din România.

Doodle-ul marchează 135 de ani de la nașterea Elena Caragiani-Stoenescu și este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca, a transmis Google România, vineri, într-un comunicat.

Elena Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. S-a înscris apoi în Liga Aviatică, o școală de pilotaj din România.

Era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educației și Apărarea Civilă i-au respins licența de pilot civil, deşi absolvise cursurile.

Și-a urmat pasiunea pentru zbor și s-a înscris la Școala de Aviație Civilă din Franța.

La vârsta de 27 de ani a primit licența de pilot, aceasta fiind a 12-a licență internațională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deținea o licență de zbor.

Țara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanțe lungi către zona Caraibelor și America de Sud. De asemenea, ea a fost și corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost refuzată, activând ca asistent medical în Crucea Roșie Română pe durata războiului.

După război și-a deschis o clinică medicală în Tecuci și a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice. Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

Personalitatea Elenei Caragiani-Stoenescu, determinarea și moștenirea ei inspiră multe femei să-și urmeze visele. „Inspirația pentru crearea doodle-ului vine chiar din povestea și personalitatea ei”, a spus Dariana Ilie, artistul din spatele doodle-ului.

„Mi-aș dori ca oamenii să fie mai determinați și optimiști în urmărirea chiar și celor mai mărunte vise din fiecare zi. Doodle-ul creat de mine este un exemplu pentru ce poți realiza când ești atent la ceea ce simți și îți urmezi pasiunea.”

CITIȚI ȘI: Gălăţeni care au uimit lumea - Elena Caragiani

Citit 1216 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2022 22:10

1 comentariu

 • postat de Un roman
  Sâmbătă, 14 Mai 2022 07:51
  5.13.210.***
  Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace…
  Cinste ei.
  0
  2
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro