Proiectul „România Educată”, pe cale să devină lege

Proiectul „România Educată”, pe cale să devină lege
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost transpuse în texte de lege principiile proiectului "România Educată", iar miercuri vor fi lansate în dezbatere publică.

"La un an de la prezentarea raportului final al Proiectului <<România Educată>>, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii, prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (...) Ministerul Educaţiei este cel care îşi asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei", a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă. El a spus că peste 10.000 de persoane au formulat propuneri.

"Aş vrea să reiterez faptul că abordarea proiectului <<România Educată>> a presupus şapte grupuri de lucru, plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor. Peste 10.000 de persoane pe parcursul consultărilor s-au exprimat, au formulat propuneri. Acestea au fost integrate la nivelul Proiectului România Educată", a susţinut ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a precizat că Proiectul "România Educată" beneficiază deja de o "asumare guvernamentală explicită" şi de o asumare parlamentară. Potrivit ministrului, după cele 35 de zile de consultare publică, va exista o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea propunerilor ce vor rezulta din consultare.

"Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern în forma îmbunătăţită, vor fi transmise Parlamentului care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a unei legi. (...) Am beneficiat de consultare cu Comisia Europeană şi OECD. Am demarat procedurile în vederea aderării României la OECD, iar cele cinci principii de bază în domeniul educației ale OECD se regăsesc în <<România Educată>> în aceste legi", a anunţat ministrul.

El a subliniat că arhitectura de sistem va fi "complet schimbată" şi a spus că cele două legi "nu realizează o cosmetizare" a sistemului de educaţie, ci sunt cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. De asemenea, Cîmpeanu a spus că vor fi puternic revizuite, în sensul prevederilor acestor proiecte, şi planurile cadru şi curriculumul pentru învăţământul primar şi gimnazial.

Citit 827 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2022 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.