Raportul asupra inflației. Mugur Isărescu crede că „băncile au sărit calul”

Raportul asupra inflației. Mugur Isărescu crede că „băncile au sărit calul”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu prezentat raportul asupra inflației. Aceasta a ajuns la 15,1% în luna iunie, conform Institutului Național de Statistică, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR. Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

La toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a reacționat prin a arăta că ”inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației, iar aceasta s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare”.

”Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare așa că a intervenit o temperare a cosumului. Credem că în semestrul al doilea acest lucru se va vedea și mai bine. Se observă o creștere a preferințelor pentru mărci proprii și discounteri, pe partea consumului. (...) Rata inflației se va plafona în acest trimestru. E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere. (...) ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (...) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a mai spus Mugur Isărescu.

În ceea ce privește cursul de schimb, guvernatorul BNR menționat că acesta este relativ stabil. ”E vorba și de românii care vin de Sfânta Maria acasă și vând valută. Nerezidenții au re-descoperit România și contribuie și ei la finanțarea deficitului bugetar. În România nu sunt multe ancore în care publicul să aibă încredere. Asta ne mai lipsea: să scăpăm de sub control cursul valutar!”, a conchis Isărescu.

Citit 1555 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2022 12:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.