Funeraliile lui Gorbaciov, în absența politicienilor europeni de rang înalt

Funeraliile lui Gorbaciov, în absența politicienilor europeni de rang înalt
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Niciun politician european de rang înalt, cu excepția lui premierului ungar Viktor Orban, nu este aşteptat să participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sâmbătă, la Moscova, iar preşedintele rus Vladimir Putin va lipsi de asemenea, informează sâmbătă dpa.

În pofida înaltei aprecieri faţă de Gorbaciov la Londra, Paris şi Berlin, pentru faptul că el a permis să se pună capăt Războiului Rece care diviza continentul european, invazia rusă asupra Ucraina a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova.

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi contramăsurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia şi statele membre ale Uniunii Europene.

Rusia a reacţionat la restricţiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe lista neagră. Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi cei doi potenţiali succesori ai săi au cu toţii interzisă intrarea în Rusia.

Cancelarul federal german Olaf Scholz a spus că nu a primit nicio invitaţie la funeraliile lui Gorbaciov, iar predecesoarea lui, Angela Merkel, a refuzat una pe motiv că s-a accidentat la genunchi.

În același timp, premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, nu a renunțat la a avea relații apropiate cu regimul Putin. În prezent, Ungaria negociază cu Rusia suplimentarea livrărilor de gaz, la doar o zi după ce gigantul rus Gazprom a anunţat că menţine oprirea gazoductului Nord Stream, vital pentru Europa.

În rest, statele europene vor fi reprezentate la funeraliile ultimului lider sovietic la nivel de ambasadori şi diplomaţi.

Fiica lui Gorbaciov, Irina, a anunţat că funeraliile vor fi unele modeste. Trupul lui Mihail Gorbaciov a fost expus publicului în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor, rezervată personalităţilor ilustre. Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

Mihail Gorbaciov va fi a fi înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea, printre ei fiind şi Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Kremlinul a declarat că Putin lucrează sâmbătă şi este prea ocupat pentru a asista la ceremonie, dar el s-a deplasat joi la morga spitalului unde a murit Gorbaciov, depunând un buchet de flori lângă sicriul acestuia. Nicio zi de doliu nu a fost declarată în Rusia.

CITIȚI ȘI: Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani. Ce credea despre invazia din Ucraina

Citit 1699 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Septembrie 2022 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.