Se solicită demisia ministrului Turismului

Se solicită demisia ministrului Turismului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Reacție după ratarea obiectivelor majore din actualul mandat


Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere demisia de onoare a ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, precizând că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea ministerului, întrucât au fost ratate până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism, scrie News.ro.

"Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog şi abilităţile de comunicare ale d-lui ministru Cadariu, nu putem, totuşi, să nu avem nicio reacţie când, nouă luni mai târziu, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică", arată ANAT. Asociația menționează că ministrul a constituit grupuri de lucru cu reprezentanţi din toate domeniile din subordine, a mers în turnee prin ţară, pentru ca în final să se stingă, "lăsând în loc mulţi secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele necesare să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, conflictul militar sau criza energetică".

În plus, "deşi ANAT, împreună cu celelalte asociaţii şi patronate din domeniu, au iniţiat discuţii şi întâlniri pe tema lansării schemei HoReCa2 încă de la începutul anului, arătând cu cifre concrete necesitatea reluării acestei scheme de ajutor pentru IMM-uri, am fost duşi cu vorba timp de nouă luni, până când a trecut termenul de 30 iunie 2022, făcând imposibilă finanţarea schemei din fondurile europene dedicate acestui program".

ANAT a transmis în decembrie 2021 o scrisoare către Ministerul Finanţelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv (octombrie 2021), necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activităţii IMM-urilor din zona de turism şi HoReCa, acestea înregistrând şi în 2021 o scădere de circa 57% faţă de 2019. Pentru comparaţie, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agenţiilor de turism în 2020 faţă de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020, iar asociația a lansat deja, spre dezbatere, Fondul de garantare a zborurilor, pentru a putea asigura recuperarea sumelor achitate pentru bilete, în cazul insolvenţei/falimentului companiei aeriene.

În ceea ce privește vacanțele pe litoralul românesc, "vara 2022 a fost marcată de campanii negative, ceea ce a dus la scăderi semnificative ale vânzărilor pentru turismul intern, cu precădere pentru litoral. Deşi am solicitat sprijin şi ieşiri publice ale d-lui ministru, Domnia sa nu a considerat că este o problemă suficient de importantă încât să întreprindă vreo acţiune de sprijin", precizează ANAT.

Citit 1282 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.