Generatoare pentru stimularea precipitațiilor, în Vrancea

Generatoare pentru stimularea precipitațiilor, în Vrancea
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zece generatoare pentru stimularea precipitaţiilor, o premieră pentru România, au intrat în dotarea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Vrancea, judeţ care a fost printre cele mai afectate de seceta din acest an, a declarat, vineri, prefectul judeţului, Nicuşor Halici.

"Din păcate, stimularea precipitaţiilor nu a fost o prioritate şi nu a fost implementată la nivelul României. Astăzi (vineri - n.r.), în Vrancea, s-a dat startul şi la această componentă, o premieră naţională. Este vorba de zece generatoare cu rol de stimulare a norilor de precipitaţii, care au intrat în dotarea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea. (…)  Aceste generatoare, fiind folosite pe scară largă în Croaţia, Franţa, Spania, China sau America de Nord, nu sunt la nivel de teste experimentale, deja şi-au demonstrat eficacitatea", a arătat Nicuşor Halici.

Reprezentanţii UCCG Moldova II Vrancea au dat asigurări că tehnologia însămânţării norilor cu iodură de argint nu produce efecte adverse pentru mediu sau om. "În momentul de faţă, această substanţă se foloseşte pe scară largă atât pentru stimularea precipitaţiilor, cât şi pentru combaterea grindinei. De-a lungul timpului, s-au folosit mai multe substanțe active, dar s-a dovedit faptul că, din punct de vedere al mediului, iodura de argint nu produce efecte adverse. Noi am făcut an de an studii de mediu, am luat probe din apa meteorică de la sol în urma însămânţării, le-am dus la laborator de mediu acreditat şi nu s-a găsit vreun grad ridicat de contaminare sau valori peste limita normalului în sol", a spus directorul unităţii de combatere a grindinei, Ionuţ Lazăr.

Citit 394 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Ianuarie 2024 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.