Comisia Europeană: Plafonarea prețului la gaze implică riscuri pentru securitatea energetică

Comisia Europeană: Plafonarea prețului la gaze implică riscuri pentru securitatea energetică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ţinerea sub control a preţurilor carburanţilor, relatează joi Reuters.

Executivul UE le-a prezentat miercuri statelor membre un document care analizează diferitele opţiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce preţul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de ţări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preţ.

Potrivit documentului, consultat de Reuters, lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz - acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte - ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE.

În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase ţări ar putea atinge plafonul preţului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preţ nu vor mai putea să ajute la direcţionarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.

Aceasta a sugerat că o asemenea plafonare a preţului ar putea funcţiona numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce şi să transporte combustibilul deficitar între diferite ţări.

În cazul în care UE ar plafona preţul gazului, ea va trebui să găsească şi ''resurse financiare semnificative'' pentru a garanta că ţările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piaţa concurenţială globală unde cumpărătorii pot fi dispuşi să plătească preţuri peste plafonul UE, a adăugat Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre, inclusiv România, i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.

Discuţiile vor continua vineri la o reuniune a miniştrilor energiei din UE.

Citit 449 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2022 12:47

1 comentariu

 • postat de Ov
  Vineri, 30 Septembrie 2022 12:32
  5.13.205.***
  "Comisia Europeană: Plafonarea prețului la gaze implică riscuri pentru securitatea energetică"

  Pentru cine??? Tot pentru ei, dulăii supraîmbogățiți???

  Dar securitatea pentru "cățeii" căpiați/cocoșați de prețurile voastre aberante/stupide...nu!??? Dar ce, numai voi trebuie să vă îmbogăți, numai voi trebuie să trăiți??? Ceilalți din păturile sociale de jos nu???

  Sau, după mizeria împuținării popvlației planetei cu liliacul/șobolanul/virusul scăpat din laborator, acu ați găsit o nouă metodă de împuținare a popvlației Planetei...prin prețurile tot mai aberante pe care nu și le permit marea majoritate, ci doar voi supraîmvogățiții, și asta cu resursele nației/poporului/națiilor/popoarelor... Tot așa a căzut și Ceaușescu și alți dictatori...m!zerilor. UrSula și șleahta lor de corporații "paraditoare"...niște j!g0d!i.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.