Monografii gălăţene. Piscu, satul campionului Nicu Vlad

Monografii gălăţene. Piscu, satul campionului Nicu Vlad
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Așezare străveche de agricultori și pescari, comuna Piscu este atestată documentar din anul 1445, când domnitorul Ștefan cel Mare i-a dăruit lui Clanău Spătarul jumătate din sat cu jumătate de moară, cealaltă jumătate fiind dată lui Eremia Postelnicul.

În secolul al XVI-lea, localitatea este ridicată la rangul de târg, datorită așezării pe un mare drum comercial, care venea de la Galați și Brăila și ducea în Vest, spre Vrancea și Transilvania, iar în Nord se îndrepta către Moldova de Sus.

Așezat inițial în luncă, satul era renumit prin ulițele întortocheate și nămolite. Desele revărsări ale râului au determinat, se pare, mutarea localnicilor pe un pisc de deal - și de-aici numele actual.

Comunitatea se mândrește că l-a dat țării pe Nicu Vlad, multiplu campion mondial, european și olimpic la haltere. O altă personalitate notabilă a satului a fost învățătoarea Bălașa Frumușanu, care, cu eforturi lăudabile, a fondat ansamblul popular "Colindița".

Citit 2257 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iulie 2023 19:07

2 comentarii

  • postat de Iuliane
    Duminică, 30 Aprilie 2023 22:17
    5.13.203.***
    zi repede anii între care a domnit Ștefan cel Mare.
    0
    1
  • postat de Stefan
    Duminică, 30 Aprilie 2023 11:14
    95.76.59.***
    Din pacate, conform afirmatiei efectuate de un fiu al localitatii (comuna compusa din doua sate), edilii dinainte de 89 si cei de dupa (unul din ei fiind chiar fratele halterofilului) nu au fost capabili sa organizeze un targ real in zona fostei halte a CFR, unde exista o rampa de descarcare din vag
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.