Atât efectivul salariaților din județul Galați, cât și veniturile medii înregistrate de aceștia au avut o tendință de creștere, raportată la sfârșitul primului trimestru al acestui an. Pe de altă parte, salariile gălățenilor rămân mult sub media națională, la care se adaugă și efectele "eroziunii" puterii de cumpărare induse de inflație.
Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Galați, câștigul salarial mediu nominal în județul Galați era, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, de 6.116 lei, după ce pe parcursul lunii martie a fost înregistrată o creștere de 3,26 la sută. Pe de altă parte, câștigul salarial mediu brut înregistrat la nivel național la sfârșitul primului trimestru al acestui an era de 7.290 de lei.
Diferențele mari se mențin, desigur, și în ceea ce privește veniturile nete, după plata contribuțiilor și asigurărilor sociale. Mai exact, la Galați, la sfârșitul primului trimestru a.c., câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.846 de lei, în condițiile în care, la nivel național a fost de 4.554 de lei!
Prin urmare, salariul mediu net din județul Galați era, la sfârșitul primului trimestru, cu peste 700 de lei mai mic decât media pe țară. Acest lucru ar trebui să dea de gândit, în condițiile în care, în loc să se atenueze, discrepanțele între venituri la nivel regional tind să se adâncească.
Gălățenii ar trebui, eventual, să se consoleze cu gândul că, per ansamblu, salariile au avut o tendință crescătoare de la un trimestru la altul. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, salariul mediu net era la Galați de 3.414 lei, cu 432 de lei mai mic decât în prezent. Ca fază intermediară, în 2023 s-a intrat cu un salariu mediu nominal net de 3.796 de lei.
Numărul de salariați, în creştere
Aceste evoluții ale veniturilor vin în condițiile în care, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, la nivelul județului Galați erau înregistrați 121.876 de salariați, în creștere cu 1.508 persoane față de primul trimestru al anului trecut, când erau înregistrați 120.368 de salariați. Se consolidează astfel tendința de creștere a numărului de salariați, după creșterile înregistrate la sfârșitul trimestrului doi al anului trecut - 120.679 de salariați și al trimestrului trei - 121.050 de salariați. Singura sincopă a fost în trimestrul patru al anului trecut, când numărul de salariați a scăzut la 120.921 de persoane.
Majorări salariale sub rata inflației
Revenind la veniturile din județul Galați, creșterile salariale din ultimul an au acoperit doar parțial creșterile de prețuri. Astfel, în timp ce rata anuală a inflației înregistrată la sfârșitul primului trimestru era de 14,5 la sută, creșterea medie a salariilor din aceeași perioadă a fost de doar 12,65 la sută. Cei mai afectați sunt angajații care deja aveau venituri mici, eventualele creșteri fiind departe de a acoperi scumpirile.
Diferențe sensibile între salarii apar și în funcție de domeniile de activitate. Cel mai mare salariu nominal net era înregistrat, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, în domeniul Serviciilor, respectiv, 3.937 de lei. În Industrie și Construcții, salariul mediu nominal net a ajuns la 3.733 de lei, iar în Agricultură, Silvicultură și Pescuit, la 3.937 de lei.