Gunoiul, aruncat haotic de cetățeni și agenți economici. Nu vrem să ne păstrăm orașul curat! (FOTO)

Gunoiul, aruncat haotic de cetățeni și agenți economici. Nu vrem să ne păstrăm orașul curat! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

81 de sancțiuni contravenționale în valoare de 46.300 lei au aplicat polițiștii din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului și agenții de ordine publică, într-o acțiune amplă organizată în numai două săptămâni, în cadrul Planului de acțiune privind verificarea modului în care operatorii economici și cetățenii elimină deșeurile rezultate din activitățile proprii.

Depozitarea deșeurilor este (încă) un capitol deficitar în educația populației din Galați, atât în ceea ce îi privește pe simplii cetățeni, cât și pe agenții economici, care au obligații speciale în acest sens. Gunoiul se aruncă la întâmplare, chiar și acolo unde există coșuri de gunoi și pubele amenajate, inclusiv pentru colectare selectivă. Cele mai mari probleme însă sunt în rândul firmelor, care își lasă deșeurile ori pe domeniul public, ori în locurile special destinate zonelor rezidențiale, adică la ghenele de la blocuri. Acestea par să aibă încă mari probleme în a înțelege că resturile provenite din activitățile comerciale nu se aruncă la coșurile stradale, în tomberoanele din cartiere și nu se distrug prin ardere sau alte moduri ”la îndemână”, asta ca să nu mai vorbim de abandonarea lor lângă garduri, pe terenuri virane, spații verzi sau ”la bordură”. Au fost aspecte constatate, la cald, de Poliția Locală, care, în toiul verii, în două săptămâni, a contabilizat numeroase situații în care gunoiul nu a fost gestionat corespunzător. 

”În perioada 20 iulie - 3 august, polițiștii locali au identificat deșeuri abandonate ce provin de la un număr de nouă persoane juridice și două persoane fizice. Cei în cauză au fost invitați la sediul Poliției Locale în vederea stabilirii măsurilor legale, conform legislației în vigoare”, a punctat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați. 

Problema gunoiului, omniprezentă

Trebuie spus că nu este neapărată nevoie de o acțiune concentrată a autorităților pentru depistarea și sancționarea celor certați cu curățenia, pentru că problemele legate de gestionarea deșeurilor pot fi întâlnite la tot pasul, chiar în cadrul activităților curente ale Poliției. Patrulele de la Locală susțin că în prima jumătate a acestui an au întâmpinat zeci de astfel de situații, în care au depistat inclusiv zone unde se depozitează cantităţi însemnate de deşeuri de către operatorii economici din zonele limitrofe. Ca urmare a celor constatate, agenții de la Protecția Mediului au dat 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.500 lei. În ceea ce privește controalele punctuale făcute tot în primele șase luni ale anului, pe aceeași temă, rezultatele au fost și mai descurajatoare, un sfert dintre cei vizați fiind prinși în ofsaid. Cele 434 de verificări efectuate s-au soldat cu 117 amenzi, în valoare de peste 63.000 de lei.

Citit 2166 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 August 2023 15:02

8 comentarii

  • postat de Coco
    Marți, 08 August 2023 12:59
    5.14.141.***
    Decât sa ne certam mai bine hai sa ii educam prin fotografiere pe cei ce sunt certați cu bunul simț. În Germania, pârâtul acestor needucați este la modă
    0
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 07 August 2023 20:30
    5.13.154.***
    @Numar mic....: de ce in Tokyo nu sunt gunoaie pe jos desi au foarte putine pubele sau cosuri de gunoi pe strazi?
    0
    0
  • postat de Număr mic de pubele, rezultă gunoi pus alături.
    Duminică, 06 August 2023 07:28
    109.166.130.***
    Pubelele au fost pline, numărul pubelelor fiind mic și oamenii din cartier au pus gunoiul alături. Ecosal al domnului Primar, au ridicat pubelele pline , au pus pubelele goale în locul celor pline și au lăsat gunoiul alături. Soluția este creșterea numărului de pubele, acolo unde este necesar.
    0
    0
  • postat de Nikolae
    Sâmbătă, 05 August 2023 12:13
    82.76.145.***
    Cum încurajează Ecosal firmele să incheie contracte? Când noi predăm de două ori pe lună câte un sac menajer (5-6 kg maxim) de gunoi, măria sa Ecosal te obligă să închei contract pentru 1 tonă de gunoi pentru aproximativ 80 lei/lună. Mai puțin de atât nu se poate. Deci?
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 05 August 2023 08:26
    5.13.154.***
    Pai daca au ajuns în oraș toți mizerabilii. Ia sa le spui ceva când îi vezi că arunca gunoiul la întâmplare cum devin agresivi și o dau in drepturi și că ei plătesc. Educația sau mai corect e lipsa ei iși spune cuvântul.
    0
    0
  • postat de Chris39
    Sâmbătă, 05 August 2023 08:18
    109.166.135.***
    Vă invit în 39 B lângă bloc J11! În fiecare zi 6 tomberoane îs pline de gunoi și lângă ele gunoi cât pt o remorca de tractor, când vine mașina de gunoi vine și tractorul cu vola... Un focar de infecție care durează de prea mult timp și nu se face nimic. Mulțumim Ecosal
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 04 August 2023 22:50
    86.124.202.***
    Cum sunt oamenii asa e si orasul . Oglinda oamenilor .
    0
    0
  • postat de Stan
    Vineri, 04 August 2023 20:22
    95.76.59.***
    Desi locuiesc intr-o zona muncitoreasca a orasului rosu-galben-albastru-aurit, aveam impresia ca doar chiscurilr (minimarket) din Micro 39 si baruletele de cartier nu incheie contracte de ridicare a deseurilor sticla/carton/plastic etc. Dar nici hotelul si restaurbarurile din str Dr Cranabel, nu au.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.