Adăposturile de protecție civilă, din nou în atenția ISU Galați
Foto: Marian Calestru

Adăposturile de protecție civilă, din nou în atenția ISU Galați
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În urma ultimelor evenimente petrecute în zona de nord a județului Tulcea, aflată la granița cu Ucraina, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis o hotărâre prin care se stabilesc o serie de măsuri menite să protejeze populația din localităţile adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail. Prefectul județului Galați, Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili ce măsuri trebuie luate la nivel local.

Conform acesteia, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost abilitat să transmită mesaje Ro-Alert, la notificarea Ministerului Apărării Naționale, în cazul apariției riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflictul din Ucraina.

De asemenea, în caz de necesitate, pot fi folosite și sistemele de alarmare de la nivelul autorităților locale, iar în cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență va disloca echipaje care să asigure avertizarea/ alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Astfel, în perioada următoare, deși riscurile sunt reduse, există posibilitatea ca IGSU să emită mesaje Ro-Alert pentru zonele aflate în vecinătatea regiunilor Reni și Ismail, mesaje care pot fi primite și în municipiul Galați. Mesajul Ro-Alert, fiind unul preventiv, va conține toate informațiile necesare, precum riscul pentru care a fost emis, instrucțiuni de urmat și perioada pentru care trebuie urmate acestea, iar, în cazul în care mesajul Ro-Alert va fi primit și de cetățeni din municipiul Galați, aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile primite pentru protecție și siguranță.

Totodată, având în vedere hotărârea CNSU, prefectul județului Galați, Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili anumite măsuri la nivel local.

Astfel, în cadrul ședinței Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați a prezentat situația adăposturilor de protecție civilă din județ, acestea urmând a fi reverificate în următoarea perioadă.

Lista adăposturilor este publică și poate fi consultată pe site-ul IGSU, la adresa: https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf

Citește și Unde se află adăposturile de apărare civilă din Galaţi

"Măsurile adoptate sunt unele preventive și sunt menite să informeze populația din județele Tulcea și Galați, astfel încât, în cazul în care va exista cel mai mic risc de cădere a unor obiecte de luptă provenite din zonele de conflict, cetățenii din cele două județe să știe cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță. Protecția cetățenilor este foarte importantă, motiv pentru care acțiunile de informare, menite să diminueze riscurile la care sunt expuși, ținând cont de evenimentele recente, vor continua și în următoarea perioadă", se menționează într-un recent comunicat al Instituției Prefectului - Județul Galați.

"Toate adăposturile au fost verificate și sunt în stare bună. Este doar o informare preventivă, adăposturile sunt verificate periodic de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și vor fi verificate din nou, inopinat, în următoarea perioadă, pentru a ne asigura că nu sunt blocate de cetățeni, majoritatea lor fiind la parterul blocurilor, în administrarea autorităților publice locale sau a unor agenți economici. Încă o dată, trebuie să repet, toate aceste măsuri au strict un caracter preventiv", a completat, într-o scurtă declarație de presă, purtătoarea de cuvânt a Instituției Prefectului, Teodora Diaconița.

Citit 2727 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 11:31

6 comentarii

  • postat de Geos
    Joi, 14 Septembrie 2023 08:26
    5.2.205.***
    Conform declaratiilor "oficialilor", in adaposturile ALA sunt 20 mii locuri.
    Galatiul are ~300 mii de locuitori (304.340 in 2016).
    S-or gasi 20 de mii de cumetri si rubedenii (a se verea prima etapa de vaccinare anti-COVID), nu-i vorba, da cu restu' cum facem?
    0
    0
  • postat de Vica de pe 11 Siret
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 16:31
    89.137.226.***
    Oamenii nu dau doi bani pe subsoluri, desi spatiu comun, lasat la folosinta unui vecin gainar - SAF si REPREZENTANT, cu indemizatie grasa din banii tuturor.
    Atata prostie la marlani si toape veniti de la marlanoaia si gheorloaia, cei aia adapost de aparare civila, SIC! Galati plin cu prosti!
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 10:27
    82.76.159.***
    Astea sunt adaposturile, niste placi din beton in camp deschis sa poata fi vazute din avion sau dintr-o drona trimisa in recunoastere?! Suntem de rasul curcilor, nici macar refugii nu pot fi numite, beciurile oamenilor sunt mai bune decat aceste placi din beton insiruite pe camp. Doamne, ce tampiti.
    0
    0
  • postat de Doru
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 09:11
    95.76.37.***
    Normal ar fi ca in fiecare bloc cu subsol sa se amenajeze
    un astfel de adapost. Primarul impreuna cu Consiliul Local
    ar trebui sa emita dispozitii in sensul acesta. Dar cine s-o faca?
    Cei care sunt in fruntea orasului sunt interesati doar
    de desfiintarea zonelor verzi si inlocuirea lor cu beto
    0
    0
  • postat de Un cunoscător
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 08:12
    89.136.0.***
    Întreb pentru un prieten. La o adică, în adăposturile astea, venim cu mobilierul și hrana noastră? Sunt atât de bine mediatizate, că eu nu cunosc care este cel mai apropiat adăpost de domiciliul meu.
    0
    0
  • postat de Stanex
    Marți, 12 Septembrie 2023 18:47
    95.77.107.***
    Nu rezulta daca din tata structura prefecturii cu doi sau trei sefi s-a dispus ca fiecare angajat sa aiba in responsabilitate 1-3-5-10 adaposturi pe care sa le viziteze cel putin la doua saptamani, ca altfel butoaiele cu muraturi sau must nu vor avea efectul circumscris scopului!ISU habar n-are.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.