Cum obişnuim un pui de pisică la litieră

Cum obişnuim un pui de pisică la litieră
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Atunci când aduci acasă o pisică, educarea ei în folosirea litierei este importantă. Nimeni nu vrea „accidente” prin casă, dar, din fericire, pisicile au un instinct natural de a-și îngropa treburile! Învățarea unei pisici să folosească litiera nu este un proces îndelungat, dar câteva lucruri sunt esenţiale, iar noi ne-am interesat pentru iubitorii de animale din Galaţi care sunt acestea.

De obicei, puii de pisică învață cum să folosească litiera observându-și mama, cam pe la vârsta de patru săptămâni, atunci când puii sunt și înțărcaţi. Dacă pisica adusă acasă a fost luată de pe stradă, de la un adăpost de animale sau nu avea mamă, ar putea avea nevoie de puțină încurajare pentru a se adapta la o litieră.

Pentru a-ți învăța cu succes pisica să o folosească, îţi trebuie o litieră, nisip pentru pisici, o lopățică pentru litieră (se poate folosi cu succes şi una de la un set de jucării de plajă), un covoraș igienic pentru litieră sau o cârpă/păturică.

Niște recompense pentru pisici pot fi utile, pentru a încuraja pisica atunci când foloseşte litiera, dar nu sunt absolut necesare.

Pentru un pui de pisică, este indicată o litieră mai mică, dar destul de mare pentru ca pisoiul să se întoarcă și să se ghemuiască în ea, ca să-și poată îngropa confortabil fecalele. Litiera ar trebui să fie o dată și jumătate mai mare decât lungimea pisicii, așa că va trebui schimbată pe măsură ce creşte pisica.

Litiera trebuie să aibă laturile joase, să fie neacoperită și făcută dintr-un material neabsorbant. Odată ce pisoiul va crește, poți opta pentru o litieră mai mare, cu laturi mai înalte sau acoperită.

Mulți stăpâni de pisici spun că pisicilor nu le place să împartă tăvițele de nisip, dar depinde de cum au fost obişnuite animalele. Ideal ar fi să avem cu o litieră mai mult decât numărul de pisici, dar dacă avem o singură pisică sau locuim într-un apartament mic, o singură litieră ajunge, ea trebuie doar menţinută curată. Pisoiului îi este suficient să îi arătăm, indicăm litiera, de cele mai multe ori o va folosi în mod instinctiv. În caz de accidente, este crucial să curăţăm cu detergenţi buni sau soluţii special create în acest sens, pentru ca mirosul să nu atragă pisica în locul greşit.

Există o varietate de tipuri de nisip pentru litieră, de la ieftine, la înalt calitative şi ecologice. Pentru pui, cel mai bun este un nisip natural, neparfumat, de preferință care nu formează bulgări sau peleți până când pisica are aproximativ patru luni, deoarece ar putea mânca din el. La fel ca și copiii, pisicuțele explorează lumea la început atingând, pipăind și mâncând lucruri. Nisipul trebuie să fie cât mai lipsit de praf, deoarece acesta irită plămânii pisicilor și, pe perioade lungi, poate provoca probleme respiratorii. Opțiunile complet naturale pentru nisipul pisicilor sunt făcute din hârtie, pin, iarbă, coji de nucă, porumb sau grâu, dar aceste două din urmă tipuri nu sunt prea folosite de către pisici, fiindcă miros a mâncare.

(din surse online)

Citit 987 ori Ultima modificare Duminică, 24 Septembrie 2023 06:49

3 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 24 Septembrie 2023 20:03
    5.13.183.***
    Educarea stapanilor si iubitorilor de animale pe cand?
    2
    7
  • postat de Nicusor
    Duminică, 24 Septembrie 2023 08:37
    5.13.196.***
    Cei care vor sa oblige pisica la litiera DE CE nu isi fac si ei NEVOILE la litiera ???
    11
    8
  • postat de Nicusor
    Duminică, 24 Septembrie 2023 08:35
    5.13.196.***
    Animalele NU au ce cauta in casele oamenilor. Animalele trebuie sa stea in natura asa cum a fost de cand este sau mai degraba A FOST lumea lume. Multi se mira OARE DE CE ??? suntem atacati de la caine si pana la urs cand noi le-am schimbat viata dupa placerile omului.
    9
    14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.