Facilități la plata creditelor pentru fermierii gălățeni afectați de seceta din 2023

Facilități la plata creditelor pentru fermierii gălățeni afectați de seceta din 2023
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fermierii gălățeni afectați de seceta din anul 2023 ar urma să beneficieze, până la sfârșitul anului, de suspendarea plății creditelor contractate, un proiect de ordonanță de urgență în acest sens fiind lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

Proiectul de "Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023" a fost lansat în dezbatere publică miercuri, 10 ianuarie, și se adresează cu precădere fermierilor din județele cele mai afectate de secetă, printre care și Galați.

"Prin derogare de la prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024", se arată în proiectul de act normativ.

Proiectul de ordonanță mai prevede că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată va fi suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se vor plăti conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Potrivit proiectului de OUG, măsura privind suspendarea plății ratelor se acordă exclusiv fermierilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică, sens în care debitorii prezintă creditorilor procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor (încheiate conform Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, cu modificările şi completările ulterioare).

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare oferit de creditor, cel mai târziu până la 60 de zile de la intrarea în vigoare a noii ordonanțe de urgență.

De asemenea, fermierul va mai trebui să completeze o declarație pe propria răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură datorată manifestării fenomenului de secetă pedologică și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului.

Creditorul ar urma să verifice și, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, să comunice în cel mult 30 de zile decizia de aprobare a cererii de suspendare a obligațiilor de plată.

Proiectul acestei ordonanțe se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile, mai multe detalii fiind disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii, în secțiunea Proiecte de acte normative. Proiectul va intra în vigoare după ce Guvernul va aproba actul normativ și acesta va fi publicat în ”Monitorul Oficial”.

Într-o ediție viitoare, vom reveni asupra modului în care această ordonanță poate contribui la sprijinirea fermierilor gălățeni.

Citit 1116 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2024 21:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.