Când trenul întârzie şi ultimele autobuze pleacă goale...
Foto: Raluca Ichim

Când trenul întârzie şi ultimele autobuze pleacă goale...
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

„Am fugit cu bagajul pe peron, pe pasarele, doar ca să văd cum convoiul de autobuze goale gonea către oraș, fără rost și fără sens”, este experienţa pe care ne-a relatat-o unul dintre călătorii trenului de la Cluj, via Iaşi, care, în noaptea de duminică, 14 ianuarie, a ajuns cu întârziere de cel puţin 10 minute în Gara Galaţi. Călătorii nu au mai prins ultimele curse Transurb, fiind nevoiţi să plătească pe puţin 20 de lei pentru o cursă cu taxiul până acasă. Pentru că situaţia nu este deloc normală, am încercat să obţinem o soluţie de la compania publică Transurb.

Întârzierea trenurilor, indiferent de anotimp, este o realitate constantă. De care ar trebui să ţină seama şi graficele mijloacelor de transport public local pentru ultimele curse cu plecare din Gara Galaţi. Acest fapt ne-a fost sesizat la redacţie de unul dintre călătorii care circulă constant cu trenul: „De două luni, fac un soi de navetă de weekend Iaşi – Galaţi cu trenul care vine de la Cluj, via Iaşi. Pentru mine, este un mister formidabil cum acelaşi tren nu întârzie niciodată de la Cluj până-n Iaşi, dar pierde timp din Iaşi până în Galaţi: invariabil de la 2-3 până pe la 15 minute întârziere. Ar trebui să ajungă în Gara Galați la 22,53, dar întârzie. Uneori puțin, și călătorii găsesc autobuzele care-i așteaptă”, ne-a relatat călătorul.

„Uneori întârzierea e un pic mai mare, cum a fost și duminică, 14 ianuarie. Live, pe site-ul CFR, întârzierea, la plecarea din Gara Barboși, era anunțată a fi de 10 minute, deci trenul trebuia să ajungă la 23,03. Debarcarea și deplasarea până la stația din fața Gării, cel puțin 2 minute. Am fugit cu bagajul pe peron, pe pasarele, doar ca să văd cum convoiul de autobuze goale gonea către oraș, fără rost și fără sens. Trenul de Cluj are patru vagoane, probabil vreo sută de călători ajung în Gara Galați din care iarăși probabil minimum vreo 80 ar merge cu autobuzul.

Revenind la șoferii de duminică, mă întreb cam cât de mici pot fi suflete unor oameni care nu mai pot aștepta un minut în plus ca să preia niște călători. După cum știm, de la Cluj vin multe persoane care nu merg neapărat de plăcere acolo. În caz că onor șoferii nu știu, pe pagina cu mersul trenurilor pot afla detalii în timp real despre un tren în mers, respectiv timpul de întârziere”, se arată în sesizarea primită la redacție.

Pentru că nemulţumirea ni s-a părut întemeiată, am solicitat companiei de transport un răspuns. De asemenea, am întrebat care sunt ultimele ore de plecare din stația Gara CFR ale mijloacelor de transport și care sunt traseele pe care circulă. Ce soluții există pentru ca autobuzele să nu mai plece din stație goale, iar călătorii din trenurile care au întârziat să nu poată beneficia de transport public local. Şi, desigur, cum și cine ar trebui să modifice actualul grafic de transport.

Ce spune Transurb

„Societatea depune toate eforturile în vederea asigurării unui transport public eficient și de calitate și, totodată, dorim să vă asigurăm că, în permanență, s-a ținut cont de modificările orarului de sosire a trenurilor în Gara CFR Galați”, a precizat, din start, Transurb.

Potrivit operatorului, de luni până duminică, patru trasee – 9, 15N, 20 şi 26 – au 23,05 ca ultimă oră de plecare din stația Gara CFR, stabilită în concordanță cu orarul de sosire a trenului Cluj Napoca - Galați IR 1832, respectiv 22,53.

„Colaborarea noastră cu CFR Călători se realizează în condiții eficiente. Prin ultima adresă primită din partea CFR Călători în data de 17 ianuarie 2024, suntem informați că a fost introdus un nou tren pe ruta Buzău–Galați, Regio 7369, cu sosire în Gara CFR Galați la ora 23,11. Am demarat procedurile cu privire la modificarea ultimei ore de plecare a autobuzelor din stația Gara CFR, astfel încât mijloacele de transport public să poată prelua călătorii care sosesc cu trenul IR 1832 Cluj Napoca - Galați, chiar și în cazurile în care există întârzieri, dar și persoanele care sosesc cu trenul Regio 7369”, ne-a comunicat Transurb.

Cum programul de transport public este stabilit prin Hotărâre a Consiliului Local Galați, de îndată ce vor fi aprobate modificările de către aleşi, Transurb le va pune în aplicare.

Din sursele noastre am aflat că deja se ţine cont de orele de sosire ale celor două trenuri în Gara Galaţi, astfel încât călătorii să poată beneficia de transport public local.

Citit 5484 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Ianuarie 2024 10:03

7 comentarii

  • postat de Elena
    Marți, 23 Ianuarie 2024 11:57
    109.166.131.***
    Continui comentariul fe mai sus, cred ca am depășit nr de caractere.
    Rugămintea mea era sa se prelungească cu cca 200 m capătul traseului 39B pana la poarta Cimitirului Ștefan cel Mare.
    0
    0
  • postat de Elena
    Marți, 23 Ianuarie 2024 11:54
    109.166.131.***
    Bună ziua. Intervenția mea nu are legătură neapărat cu articolul de mai sus, e mai mult o rugăminte către mai marii Transurb și către edilii orașului. Vreau să mă refer la autobuzul 39B, cel care completează în această perioadă traseul tramvaiului 39. De la depou pânăla cimitirul evreiesc.
    0
    0
  • postat de Bleah
    Duminică, 21 Ianuarie 2024 10:18
    5.13.167.***
    Autobuzele au un program pe care trebuie sa l respecte... Din ce scrie în articol, trenul n a respectat programul, nu autobuzul... Asa ca mai ușor cu pianul pe scari! Voi va plângeți de transurb, când de fapt mizeria e în curtea CFR ului.
    1
    1
  • postat de Toni
    Duminică, 21 Ianuarie 2024 04:51
    5.13.155.***
    Pleaca ca-i ora de plecare a cursei de autobuz si nimeni de la gara nu anunta soferii ca trenul sau trenurile au intarziere.pentru-ca nu-i intereseaza nici pe cei ce lucreaza in CFR de asa ceva,
    1
    1
  • postat de Remus
    Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 09:28
    86.120.239.***
    Foarte corect descrierea de "convoi" care pleacă de la capăt lăsând un interval de 30 de minute fără un autobuz. Același convoi îl vezi pe Coșbuc,in Francezi, autobuze care merg in aceiași direcție pe o lungime mare de traseu unul după altul, lăsând în urma lor perioade lungi de așteptare.
    1
    33
  • postat de Sandu
    Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 09:14
    89.39.81.***
    Acest tren de la Cluj poate fi numit un tren al rusinii.Are acum 4 vagoane dar a avut si numai 3 mult timp.Nu are decat clasa 2,desi ar trebui si clasa1 pentru ca incaseaza tichete de calatorie de clasa1.W.C din tren sunt mereu infundate iar usile glisante nu se inchid.
    1
    33
  • postat de Citizen
    Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 08:27
    92.85.61.***
    Nu este prima data când autobuzele pleacă goale la ultima cursa.Penibil a fost atunci când oamenii alergau după ce au coborât pasarela și șoferii au demarat deși au văzut. Am sesizat pe App Galaticity atunci.Raspuns :O sa avem în vedere. A trecut ceva timp de atunci. Și aceiași atitudine.
    4
    40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.