CNFR Navrom, profit-record de peste 26,4 milioane de euro, în vremuri de război

CNFR Navrom, profit-record de peste 26,4 milioane de euro, în vremuri de război
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Compania de Navigație Fluvială Română (CNFR) Navrom SA Galați a înregistrat în 2023 un profit net de aproape 132 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 26,4 milioane de euro - n.r.), stabilind astfel un nou record al afacerilor din domeniul transporturilor pe Dunăre, potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor

Aceste rezultate vin în condițiile în care CNFR Navrom a știut foarte bine să transforme în oportunitate elementele de criză ale războiului din Ucraina. Astfel, dacă la începutul războiului, după februarie 2022, compania de navigație a trecut prin momente destul de dificile, din cauza blocadei rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre și Marea Neagră, modificarea ulterioară a rutelor logistice și consolidarea "coridoarelor solidarității" pentru transportul mărfurilor ucrainene spre restul lumii au reușit să potențeze afacerile companiei.

În același timp, nu trebuie să uităm că CNFR Navrom este principalul furnizor de servicii de transport fluvial din cadrul Grupului Transport Trade Services (TTS), iar din această poziție este, practic, cel mai mare armator de pe Dunăre. În același timp, afacerile companiei de navigație s-au dezvoltat în contextul mai amplu al strategiilor de piață dezvoltate la nivelul Grupului TTS, fiind inclusiv parte a unor importante proiecte de investiții derulate sau aflate în curs de derulare. TTS a investit mult în modernizarea facilităților logistice, precum cele din porturile Galați și Constanța, dar și în creșterea capacității de transport a CNFR Navrom.

Abordarea curajoasă a transporturilor pe Dunăre a adus profituri pe măsură. Astfel, în cursul anului 2023, CNFR Navrom a ajuns la o cifră de afaceri de nu mai puțin de 565,46 milioane de lei. În același timp, pentru această perioadă de raportare, veniturile totale realizate au fost chiar mai mari, respectiv de 590,39 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au fost de 435,97 milioane de lei.

Drept urmare, profitul brut obținut de CNFR Navrom în 2023 a fost de peste 590,33 milioane de lei. După plata taxelor și impozitelor aferente către stat, trăgând linie, CNFR Navrom a obținut anul trecut un profit net de 131,99 milioane de lei.

Creșterea profitabilității

Saltul profitabilității companiei de navigație este uriaș chiar și în comparație cu 2022, de asemenea un an al recordurilor în afacerile pe Dunăre. Spre comparație, în 2022, primul an în care s-au resimțit efectele războiului din Ucraina, CNFR Navrom a avut, la o cifră de afaceri de 429,93 milioane de lei, un profit brut de 92,17 milioane de lei, pentru ca ulterior din acesta să rămână un profit net de 78,33 milioane de lei.

Prin urmare, pe parcursul anului 2023, CNFR Navrom a reușit să obțină un salt al profitului net de aproape 54 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 11 milioane de euro!

Altfel spus, chiar dacă evoluția transporturilor pentru diferite tipuri de mărfuri a fost una eterogenă, câștigurile au fost substanțial mai mari decât pierderile. De exemplu, deși pe fondul sancțiunilor internaționale aplicate Rusiei și al schimbării conjuncturii economice generale, transporturile de îngrășăminte chimice, bauxită sau materii prime pentru combinatul siderurgic de la Galați au fost în picaj, "valul" fluxurilor de mărfuri format, de exemplu, din exporturile din Ucraina, dar și din unele țări din centrul Europei, au dus la creșterea cererii pentru transportatori, cu efect inclusiv în creșterea tarifelor și, implicit, a veniturilor companiilor de pe Dunăre.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", în perioada amintită, Grupul TTS a pus în mișcare o serie de investiții importate. De exemplu, în premieră în România, a pus la punct un terminal off-shore de geamanduri în rada Portului Constanța, care a permis ca mărfurile transportate de navele fluviale ale CNFR Navrom să fie transbordate pe navele maritime de dimensiuni foarte mari (clasa Capesize - n.r.).

De asemenea, CNFR Navrom a demarat un program de extindere a flotei. Un prim pas a fost în 2023 un contract pentru construirea a patru barje tip "Europa 2", cu o capacitate cumulată de 6.800 tone, investiție estimată la cinci milioane de euro. Dar, în total, valoarea investițiilor bugetate de CNFR Navrom SA pentru anul 2023 era anunțată la aproape 18,8 milioane de euro!

Valul afacerilor din transporturi

Dacă ar fi să facem o comparație cu rezultatele financiare din anii precedenți, saltul afacerilor CNFR Navrom este și mai mare. Desigur, a fost și contextul complicat al pandemiei de Covid-19, care a adus o lovitură dură pentru transportatori, dar „cifrele” vorbesc de la sine. CNFR Navrom a obținut în 2020, la o cifră de afaceri de 266,96 milioane de euro, un profit net de "doar" 9,09 milioane de lei. Iar în 2021, la o cifră de afaceri de 285,88 milioane de lei, profitul net a fost de 17,48 milioane de lei. Practic, din perioada pandemiei și până în prezent, compania de navigație și-a crescut profitul net de aproape 15 ori!

Nu în ultimul rând, un lucru care trebuie subliniat este că, la CNFR Navrom, creșterea competitivității a fost însoțită și de creșterea numărului locurilor de muncă. Compania de navigație a avut în 2020 un număr mediu de 515 angajați, pentru ca în 2022 să ajungă la 579 de angajați, iar în 2023 să crească la 671 de angajați.

Afacerile CNFR Navrom sunt "pe val" și anul acesta și ar urma să se vadă și mai bine rezultatele investițiilor făcute în ultimii doi ani. Dacă va reuși să stabilească un nou record al cifrei de afaceri și profitului, rămâne de văzut.

Citit 4256 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2024 19:56

1 comentariu

  • postat de marr
    Luni, 24 Iunie 2024 14:47
    86.124.202.***
    Daca profitul se va Traduce si in cresterea/atragerea de Noi Locuri de Munca ...Cu Atat Mai Bine . Pana una-alta ,Cotele apelor Dunarii sa ramana Constante .
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.