Viața unei familii din comuna Rediu, județul Galați, este trăită la limita imposibilului
Fiul profesorului de istorie din comună suferă de o boală cruntă care îl ține la pat, având nevoie permanentă de supraveghere. După ani de zile de încercări disperate de a-l îngriji, mai ales fiindcă devine şi violent, familia a ajuns la limita puterilor și consideră că cel mai bun lucru atât pentru ei, cât și pentru cel bolnav, ar fi internarea acestuia într-un centru medical de specialitate.
Într-o scrisoare primită pe adresa redacţiei, fiul profesorului Constantin Hîncu spune că, deși tatăl său a făcut numeroase demersuri la autoritățile locale și a implorat ajutor de la mai marii comunei unde locuiește și unde muncește de zeci de ani, refuzul acestora a fost constant, iar omul a ajuns acum în imposibilitatea pe a-l mai îngriji şi a reuşi să şi lucreze, având în vedere și faptul că acesta este violent din cauza bolii.
„În acest moment, profesorul Constantin Hîncu se află la capătul puterilor din toate punctele de vedere, şi singura lui dorinţă este ca fiul să poată fi internat la un centru specializat, asta după foarte multe încercări în care acesta a fost refuzat. [...] De asemenea, îşi doreşte ca fiica lui [în vârstă de şase ani n.a.] să meargă în linişte la şcoală. Deşi are serviciu, pentru profesorul Constantin Hîncu munca durează în cele mai multe zile chiar şi 20 de ore. Dar cu toate acestea, pasiunea lui pentru învăţământ încă îi arde în suflet şi în inimă, ca la început”, spune, printre altele, mesajul pe care Rafael Hîncu, un alt copil al profesorului, ni l-a trimis la redacţie, în speranța că cineva va reuși să le ofere o mână de ajutor.
Părerea autorităților
Pentru că dorința profesorului Hîncu a fost ca fiul lui să fie internat într-un centru din comuna Pechea, județul Galați, am solicitat punctul de vedere al Consiliului Județean Galați, instituţie căreia şi edilul comunei, Dorin Buruiană, îi solicitase sprijinul în acest sens, pentru a afla care sunt condițiile legale de îndeplinit. Biroul de presă al instituției respective ne-a comunicat: ”Centrul Medico-Social Pechea este o instituție aflată în subordinea Consiliului Local Galați (Primăria Galați). Din cele 90 de locuri ale centrului, Consiliul Județean are alocate, pe baza unui parteneriat, cinci locuri. În acest moment, din cele cinci locuri este disponibil un singur loc, pentru care sunt deja în analiză mai multe cereri, evaluarea fiind realizată de către specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați. Cu privire la cererea recentă de internare în Centrul Medico-Social Pechea, dorim să subliniem că toate cererile sunt tratate cu maximă seriozitate și grijă, iar cazul de față nu a făcut excepție. Cererea a fost analizată în detaliu, evaluând toate aspectele. Cu toate acestea, dorim să subliniem că, în baza regulamentului centrului, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Galați, calitatea de asistat al centrului presupune îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții, în limita locurilor disponibile, printre care: starea psihică şi fizică să îi permită inserţia în colectivitate, nu are familie sau susţinători legali, iar în cazul în care există susţinători legali, aceştia nu-şi pot îndeplini obligaţiile de întreţinere din cauza stării de sănătate, a situaţiei economice sau sarcinilor familiale, să nu fie cunoscut cu antecedente personale de violenţă etc. De asemenea, conform regulamentului de internare, prioritate au persoanele diagnosticate medical cu afecţiuni psihice uşoare, aceste reguli fiind stabilite pentru a asigura siguranța tuturor beneficiarilor centrului”.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați a deplasat o echipă la faţa locului, cu sprijinul autorităţilor locale, acestea din urmă urmând să monitorizeze situația în continuare. Din păcate însă, şi acest caz demonstrează cât este de dificil să îngrijeşti acasă o persoană cu nevoi speciale, efort care, de multe ori, consumă toate rezervele familiei.