Pe fondul prelungirii codurilor de caniculă extremă, coroborat cu seceta pedologică ce a determinat scăderea nivelurilor apei în forajele ce deservesc localitățile din mediul rural, operatorul Apă Canal SA Galați face un nou apel către consumatori pentru utilizarea apei potabile cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer.
"În ultima perioadă, constatăm în mediul rural un consum excesiv de apă potabilă pentru alte scopuri decât cel menajer, respectiv: activități agricole, activități de agrement (umplerea piscinelor), irigatul grădinilor, udatul teraselor, curților, pavajelor. Folosirea irațională a apei potabile creează probleme în alimentarea cu apă a tuturor clienților noștri, în ciuda eforturilor și acțiunilor derulate de operator pentru asigurarea necesarului de apă potabilă", potrivit unui comunicat postat pe pagina companiei.
"Monitorizăm în permanență situația alimentării cu apă în aria de operare, am luat măsuri pentru creșterea capacităților la sursă prin lucrări de reabilitare a unor foraje în localitățile vulnerabile sau prin denisiparea puțurilor, toate forajele sunt atent supravegheate pentru a fi exploatate la capacitatea maximă și, unde este cazul, înlocuim electropompele care nu fac față actualului consum cu unele mai mari, adaptăm nivelul pompelor în funcție de scăderea nivelului stratului acvifer, intervenim pentru reducerea la minim a intervalelor de acumulare a apei în rezervoare", se afirmă în documentul citat.
Conform Apă Canal, trecerea la programe de furnizare restricționată a apei va fi "ultima soluție" la care se va recurge în cazul în care vor fi epuizate toate opţiunile tehnice de asigurare a apei pentru clienții din localitățile din mediul rural.
Localități cu probleme
"În acest moment, extragem din foraje, tratăm și furnizăm apă potabilă la capacitate maximă. Cu toate acestea, pe fondul fluctuațiilor de consum - consum foarte mare - apar sincope în alimentarea cu apă, fie scăderea presiunii, fie chiar lipsa apei în orele cu vârf de consum, în câteva localități: satul Fântâni - comuna Nicorești, satul Posada - comuna Cavadinești, satul Călmățui - comuna Grivița, satul Balintești - comuna Berești-Meria, zona înaltă din comunele Băleni și Cudalbi. De asemenea, s-au luat măsuri pentru rezolvarea problemelor similare apărute în comuna Braniștea, continuăm intervenția în sistemul de alimentare cu apă pentru înlocuirea unor electropompe și efectuarea reglajelor hidraulice", se afirmă în comunicatul Apă Canal.
Conform companiei, "dacă unii locuitori nu fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru scopuri non-casnice, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri etc), există riscul ca o parte a locuitorilor comunei sau satului să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice".
În final, Apă Canal reamintește că legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.