Apa din județul Galați, la mila lui Dumnezeu. Fântâni cu apă nepotabilă și săteni debusolați

Apa din județul Galați, la mila lui Dumnezeu. Fântâni cu apă nepotabilă și săteni debusolați
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După ce, în luna septembrie, locuitorii mai multor comune din județul Galați au rămas fără nimic, privind neputincioși la apele care le-au măturat toată agoniseala de-o viață, aceştia se văd acum și în imposibilitatea de a consuma apa din fântâni și din pârâul Suhu.

Fecalele și mâlul scurs din casele şi curţile afectate de inundaţii au făcut ca apa din sursele suplimentare pe care locuitorii din comunele Slobozia Conachi şi Cuza Vodă le folosesc în mod tradiţional să fie nepotabilă, specialiștii arătând că aceasta poate fi dăunătoare, atât pentru animale, cât și pentru irigații. Însuşi primarul din Slobozia Conachi face apel la cetățeni, sfătuindu-i să nu folosească apa din fântâni și nici pe cea din râul Suhu. "Vreau să le transmit cetăţenilor din Slobozia Conachi şi Izvoarele că apa din fântâni şi din pârâul Suhu poate fi folosită doar la spălatul noroiului din curţi. Îi sfătuiesc să nu consume apa din fântâni, nici pentru irigat să nu o mai folosească", a declarat edilul Emil Dragomir, pentru emisiunea Observator de la Antena 1.

Ce declară autorităţile

Pentru a afla dacă peste locuitorii comunelor grav afectate de inundații s-ar putea abate o nouă tragedie, am solicitat părerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, instituție abilitată cu verificarea calității apei, în scopul prevenirii producerii unor focare de infecții cauzate de microbii din apă. "Comunele Slobozia Conachi și Cuza Vodă, conform declaraţiilor primarilor, sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare integral, aparținând operatorului regional SC Apă Canal SA și acesta nu a declarat prezenţa fântânilor pe domeniul public. Apa din sistemul public de alimentare cu apă este monitorizată permanent din punct de vedere chimic și microbiologic, atât de operatorul de apă, cât și de Direcția de Sănătate Publică. În perioada 17-22 septembrie 2024, Direcția de Sănătate Publică Galați a prelevat și analizat şapte probe de apă din sistemul public de alimentare al celor două localități, rezultatele fiind conforme din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic. Menţionăm că operatorul de apă regional efectuează probe pentru monitorizarea calităţii apei cu o frecvenţă crescută faţă de Direcția de Sănătate Publică Galați, care realizează monitorizarea de audit conform legislaţiei în vigoare. Direcția de Sănătate Publică Galați monitorizează și asigură cantitatea necesară de dezinfectanți pentru toate fântânile (publice și private) din zona afectată de inundații. În acest sens, de la începutul inundațiilor produse în luna septembrie 2024, au fost distribuite pe teren un total de 30.200 de tablete de Clorom şi 1.125 kg de clorură de var.

În comuna Slobozia Conachi au fost distribuite 4.000 de tablete de Clorom și 100 kg de clorură de var, respectiv, 3.600 de tablete de Clorom și 75 kg de clorură de var în comuna Cuza Vodă. Responsabilitatea pentru fântânile de pe domeniul privat privind curățarea și dezinfecția acestora este a gospodarului proprietar, iar apa din pârâul Suhu nu corespunde definiţiei de «apă destinată consumului uman» conform legislaţiei în vigoare şi nu este utilizată de locuitori", susține purtătoarea de cuvânt a DSP Galați, Riveica Ene.

Recomandări din partea DSP

Reprezentanții DSP Galaţi îi sfătuiesc pe locuitorii comunelor afectate de inundații să folosească doar apă din surse sigure. "Am recomandat și recomandăm în continuare populației să consume apă doar din surse sigure. Direcția de Sănătate Publică Galați colaborează în permanență cu toate instituțiile abilitate (UAT-uri, Apă Canal, Instituția Prefectului, ISU), care au un interes comun în menținerea stării de sănătate a populației, acesta vizând și monitorizarea calității apei. Având în vedere cele menționate, Direcția de Sănătate Publică Galați nu recomandă și nu a recomandat niciodată folosirea apei din fântânile afectate de inundații sau din surse de apă nesigure", a mai precizat Riveica Ene.

Concluzionând, în timp ce apa furnizată de Apă Canal este în parametri şi bună pentru consum, iar pentru apa din fântâni răspunderea dezinfectării este a proprietarului, apa din pârâul Suhu NU TREBUIE CONSUMATĂ pentru nimic altceva decât îndepărtarea noroiului din curte. Rezolvarea situaţiei rămâne în sarcina timpului şi la mila lui Dumnezeu.

Citit 2846 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2024 23:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.