În perioada 1-3 noiembrie, la Hotel Muller din Galați a avut loc un eveniment dedicat investițiilor sustenabile, având ca scop explorarea modalităților prin care proiectele de dezvoltare durabilă pot contribui la creșterea bunăstării economice și sociale în comunități. Evenimentul a reunit peste 20 de speakeri și a inclus șapte ateliere tematice, fiecare abordând aspecte esențiale ale investițiilor pentru comunitate. Au fost prezenţi profesori universitari din cadrul Universității "Dunărea de jos" din Galati, experţi din cadrul ministerelor și administratori publici.
Primul atelier a analizat principalele obstacole legislative care afectează implementarea proiectelor sustenabile și a explorat modalitățile prin care autoritățile publice pot colabora cu legislativul pentru îmbunătățirea cadrului legal în favoarea investițiilor durabile. A doua sesiune s-a concentrat pe sursele de finanțare pentru proiectele de dezvoltare durabilă, cu accent pe fondurile europene și colaborarea între autoritățile locale și sectorul privat, pentru a atrage resursele necesare implementării proiectelor.
Un alt atelier a adus în discuție rolul investițiilor sustenabile în creșterea bunăstării economice și sociale la nivel local. S-au identificat provocările cu care se confruntă autoritățile locale în acest demers, dar și strategii pentru a depăși aceste obstacole. De asemenea, au fost abordate modalitățile prin care principiile sustenabilității pot fi integrate în curricula educațională, pentru a pregăti generațiile viitoare și a le educa în privința importanței responsabilității sociale.
Tehnologia a avut un loc central în discuții, un alt atelier fiind dedicat rolului inovațiilor tehnologice în optimizarea proceselor de management al proiectelor de investiții. S-a pus accent pe soluțiile digitale ce pot facilita transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice, fiind prezentate exemple de bune practici în utilizarea tehnologiei.
Tendințele emergente și impactul acestora asupra finanțării proiectelor de dezvoltare durabilă au constituit tema unui alt atelier, iar participanții au dezbătut posibile parteneriate pentru a sprijini o finanțare inovatoare și sustenabilă. În final, un atelier a fost dedicat importanței feedback-ului comunității în succesul proiectelor de investiții durabile, subliniind provocările întâmpinate în facilitarea dialogului între autorități și cetățeni.
Evenimentul a demonstrat un interes comun și o colaborare strânsă între reprezentanți din sectorul public și privat pentru a construi împreună un viitor sustenabil.
N.R. Întrucât mulţi dintre participanţii la eveniment sunt persoane publice care se află în acest moment în cursa electorală pentru Parlamentul României, nu am nominalizat pe nimeni, în mod special, pentru a nu contraveni regulilor din campania electorală.