Artistul vizual Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării artistice "Nouveau Réalisme" ("Noul Realism"), a încetat din viaţă, miercuri, 6 noiembrie, a anunţat Centrul Pompidou din Paris.
Născut Daniel Isaac Feinstein, Spoerri este cunoscut pentru naturile sale moarte tridimensionale legate de arta mesei. El şi-a denumit "Eat-Art" operele care au ca subiect alimente şi obiceiuri alimentare. Operele sale fixează o masă după un festin, cu toate obiectele, detaliile și resturile ei, și o transformă într-un tablou expus pe perete.
Artistul s-a născut la Galaţi, pe 27 martie 1930. Chiar dacă tatăl său, Isaac Feinstein, s-a convertit la creştinism, a fost arestat şi ucis în 1941. Mama sa a reuşit, un an mai târziu, să emigreze în Elveţia, unde viitorul artist a fost adoptat de unchiul pe linie maternă şi înregistrat ca Daniel Spoerri. În anii ’50, a studiat dansul şi baletul, devenind prim solist la Opera de Stat din Berna. În această perioadă, a întâlnit artişti suprarealişti celebri, printre care Jean Tinguely, Marcel Duchamp şi Man Ray.
În 1960, Spoerri a semnat manifestul "Noului Realism", un corespondent european al pop-art-ului american, care se opunea artei abstracte a modernismului târziu. Considerat până acum cel mai mare artist român în viaţă, Daniel Spoerri a fost un artist tipic pentru fenomenul interferenţei artelor, fiind în acelaşi timp balerin, mim, regizor, poet, fondator al curentului „Eat Art“, reprezentant al dadaismului, semnatar al manifestului Noului Realism şi proprietar de gradină-expoziţie.
Operele lui Spoerri au făcut obiectul unor retrospective în numeroase muzee ale lumii, printre care şi Centrul Pompidou din Paris, în anii '90.
În anul 2020, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi.