Operatorul regional Apă Canal SA Galați a organizat, miercuri, în sala "Hydra" a Hotelului Vega, o conferinţă de presă pentru prezentarea progresului proiectului „Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020”.
„Este o continuare a celui mai mare proiect de investiții în sectorul de apă și apă uzată din județul Galați, în valoare totală de circa 965 de milioane de lei. Acest proiect de investiții se derulează în două etape, cu finanțare din două programe. Prima etapă a fost finalizată la 31 decembrie 2023, în valoare totală de circa 853 de milioane de lei, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). A doua etapă, proiectul despre care vorbim astăzi, are o valoare totală de circa 112 milioane de lei, ca termen final de implementare data de 31.12.2027, și este finanțat prin Programul Dezvoltare Durabilă”, a afirmat Carmen Condurache, manager de proiect.
Adrian Constantinescu, directorul Direcției Regionale Infrastructură Galați din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a subliniat faptul că, pentru acest proiect, Apă Canal Galați a fost premiată de minister pentru cel mai mare progres fizic înregistrat la nivel național.
Un proiect care a trecut prin pandemie
„Ne-am fi dorit cu toții ca acest proiect să se termine în perioada de programare trecută, adică până în decembrie 2023, numai că nu s-a reușit. Pe lângă întârzieri din partea beneficiarilor la achiziții publice sau la obținerea de avize și autorizații, proiectul acesta a trecut prin COVID-19, prin pandemie, ceea ce a dus la mari probleme, cum ar fi dificultăți pentru antreprenori, lipsă de personal care continuă și acum, trei contracte reziliate. Toate acestea au întârziat proiectul, astfel că prima parte a lui s-a încheiat cu un progres de circa 90 la sută. El s-a etapizat și acum se derulează cu finanțare dintr-un alt buzunar, Programul de Dezvoltare Durabilă.
Ca laudă pentru operatorul regional Apă Canal Galați, niciunul dintre proiectele finanțate prin POIM nu s-a finalizat în prima etapă, dar cel din Galați a fost cel mai avansat, lucru care a adus Societății Apă Canal un premiu din partea MIPE pentru absorbția de fonduri europene, pentru cel mai mare progres fizic dintre toți operatorii regionali”, a afirmat Adrian Constantinescu.
„Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020” are ca scop realizarea lucrărilor în infrastructură de apă și apă uzată în UAT-urile Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independența, Piscu, Braniștea, Șendreni, fiind un proiect strategic al Uniunii Europene. Investițiile în sistemul de alimentare cu apă constau în 14,6 km conducte noi sau optimizate, 13 stații de clorinare, opt rezervoare de înmagazinare apă potabilă și zece stații de pompare. Investițiile în sistemul de apă uzată constau în execuția a 32 km conducte noi sau optimizate și 36 stații de pompare.
În total, 24.694 de locuitori vor beneficia de investițiile în sistemul de alimentare cu apă, iar 20.672 de locuitori, de cele în sistemul de canalizare.
În prezent, proiectul (etapa I + etapa II) se află într-un stadiu de implementare foarte avansat, progresul fizic fiind de 95,05%, iar cel financiar a ajuns la 87,35%.