Canonizarea Cuviosului Dometie de la Râmeț, fiu al Dunării de Jos

Canonizarea Cuviosului Dometie de la Râmeț, fiu al Dunării de Jos
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Duminică, 6 iulie 2025, drumurile pelerinilor au dus către Mănăstirea Râmeț, din județul Alba, unde în prezența unui impresionant sobor de arhierei, gazdă fiind Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, a avut loc slujba proclamării canonizării Sfântului Dometie de la Râmeț.

În impresionantul sobor arhieresc s-a aflat şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care premergător evenimentului din 6 iulie a făcut o slujbă de pomenire a familiei Sfântului Dometie, la Casa părintească din Târlele-Filiu, județul Brăila, parte a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La Râmeț, în zilele premergătoarea cerescului eveniment, au fost depuse Moaștele Sfântului Dometie într-o raclă, la închinare, au fost publicate două volume despre viața milostivului Dometie şi a fost sfințită chilia Cuviosului Dometie.

Bucuriile credincioșilor au fost multe. Sfințenia locului, Sfânta Liturghie și frumusețea Mănăstirii Râmeț, poate cea mai veche mărturie vie despre Ortodoxia răstignită din Transilvania. După veacuri de asuprire, a venit rândul Sfântului Dometie să restaureze fizic și moral așezarea monahală şi mai ales să-i îmbărbăteze pe moții din inima Transilvaniei, pe care Cuviosul, muntean prin naștere, i-a slujit cu credință și cu fapta bună și a rămas în memoria comunitară drept „Apostolul moților”.

Motiv pentru care, duminică, Înaltpreasfințitul Andrei a subliniat calitățile Sfântului Dometie, jertfa sa și a maicii Ierusalima Ghibu, care au scos la lumină așezarea monahală de la Râmeț, în timpul regimului ateu, între martie 1959 și 6 iulie 1975. După dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dat glas Tomosului Sinodal, pentru proclamarea canonizării Sfântului Dometie cel Milostiv de la Râmeț (13 octombrie 1924, Bălănești, jud. Buzău - 6 iulie 1975, Râmeț).

Cuviosul Dometie Manolache a fost un păstor jertfitor, o candelă care a ars continuu, în evul întunecat al ateismului materialist. A dus o viață plină de evlavie, împlinind cuvântul și voia lui Dumnezeu, adeseori împrumutând ghetele sale săracilor. Umărit de oamenii Securității, cu sabia deasupra capului, a rămas un chip luminos al virtuţii şi dăruirii jertfelnice, fiind considerat unul dintre marii păstori de suflete pe care i‑a avut monahismul românesc în a doua jumătate a veacului XX.

La jumătate de veac de la 6 iulie 1975, zi în care a fost chemat la Cel de Sus, întrega suflare creștinească îl cinstește ca Sfânt, model de discreție, de mărinimie și filantropie.

Citit 277 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iulie 2025 15:34

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro