Buget, organigramă şi primele contracte la Parcul Industrial

Buget, organigramă şi primele contracte la Parcul Industrial
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O organigramă cu zece posturi, un buget de 2.167.000 de lei şi două contracte, cu Cantina de Ajutor Social şi cu Primăria, sunt "câştigurile" SC Industrial Parc SRL, la finalul anului 2019. În Parcul Industrial vor fi depozitate ajutoarele de la UE şi bunurile executate silit. Cât despre procesul prin care municipalitatea cere constatarea nulităţii absolute a contractului prin care firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL a pus mâna pe Parcul Industrial, Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Galaţi.

Pentru prima dată în decursul controversatei sale existenţe, Industrial Parc SRL, societatea care administrează Parcul Industrial din coasta Zonei Libere, are organigramă şi stat de funcţii. De asemenea, are şi buget pentru 2019, în condiţiile în care ultimul buget i-a fost aprobat în 2017! Hotărârile în acest sens au fost aprobate cu 16 voturi favorabile, la ultima şedinţă din 2019 a Consiliului Local. Disputele nu au lipsit.

Măsuri dispuse

Organigrama, statul de funcţii şi bugetul de venituri şi cheltuieli au ajuns la votul aleşilor pentru că au fost dispuse prin măsuri ale Direcţiei Finanţelor Publice, după cum a explicat viceprimarul PSD Sorin Enache. "Din fericire, s-a putut proiecta un buget bazat pe două contracte: depozitarea câtorva tone de ajutoare venite de la Uniunea Europeană, contract între Cantina Socială şi Industrial Parc, şi depozitarea bunurilor rezultate din executări silite, contract între Primărie şi Industrial Parc", a precizat viceprimarul.

Proiect pentru un al doilea parc industrial

"Observ că se doreşte reactivarea Parcului Industrial, deşi asupra lui planează mai multe necunoscute. Aş vrea să îl întreb pe dl primar dacă are în vedere şi iniţiativa depusă în ianuarie 2019, privind înfiinţarea parcului industrial nr. 2, care venea ca o rezolvare a problemelor care sunt în Parcul Industrial actual", a deschis discuţia consilierul PNL Paul Găvănescu. 

"Noi n-am umplut primul parc, îl deschideam pe-al doilea? Nu înţeleg logica, dacă nu merge cu unul, merge cu două?", a replicat primarul Ionuţ Pucheanu. 

Liberalul Găvănescu i-a reamintit că în discuţiile purtate în ianuarie 2019, înaintea depunerii iniţiativei privind un al doilea parc industrial, edilul-şef i-a dat dreptate în mai multe privinţe: "Vorbim despre investitori, posibili agenţi economici interesaţi de un parc industrial. Interesul imediat a fost pentru cel de-al doilea parc. Din câte cunosc şi am reuşit să vorbesc cu mai mulţi agenţi economici interesaţi de un posibil parc industrial, când li s-a arătat actualul amplasament, au fugit. Una dintre explicaţiile logice ar fi modul în care se ajunge acolo: de la intrarea în oraş, opusă acelui spaţiu, durează o oră şi jumătate, uneori chiar două, pentru transporturile mai mari. Urmează să reabilităm drumul de centură actual, asta înseamnă că blocajele vor creşte pe o perioadă de doi-trei-patru ani, cât durează acel proiect, ceea ce împiedică poate şi mai tare posibila activitate a actualului parc", a precizat Găvănescu.

Lobby pentru marea centură

"Poziţionarea geografică a parcului industrial nu este cea mai avantajoasă. Dar nu vreţi dvs, grupul PNL, să faceţi lobby să deblocaţi centura mare a Galaţiului, care ar fi făcut conexiunea exact cu zona respectivă? Haideţi să facem centura mare a Galaţiului şi atunci parcul n-ar mai avea nevoie de nicio altă conectivitate. Aşa, neinspirat ales de predecesorii noştri ca amplasament, eu cred că am putea scoate ceva din el", a replicat primarul.

"Vom face demersurile necesare către Guvernul României, dar nu la rugămintea dvs., ci a gălăţenilor. Legat de ce spunea dl Găvănescu, Braşovul are şase parcuri industriale! Legat de cel de-al doilea parc, cred că acolo s-ar fi putut desfăşura o activitate legată exact de scopul parcurilor industriale, nu ceea ce propunem azi, să facem dintr-un parc industrial un depozit", a spus liberalul Onuţ Atanasiu.

Întrebat de liberalul Alexandru Şerban ce demersuri a făcut în aceşti trei ani pentru a atrage investitori în acest Parc Industrial, Pucheanu a răspuns: "Extrem de multe! Scrisori de intenţie la absolut toate ambasadele, la absolut toate camerele de comerţ bilaterale, la absolut toate fondurile de investiţii ce activează în ţara noastră!".

Ce decizii s-au luat

Revenind la proiectele votate de aleşii locali, SC Industrial Parc SRL are o organigramă de zece posturi, trei de conducere şi şapte de execuţie, toate vacante. De asemenea, are şi un buget de venituri şi cheltuieli, în sumă de 2.167.000 de lei.

Din păcate, procesul Primăriei cu firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL, care a pus mâna pe Parcul Industrial, continuă. Dacă, în ianuarie 2019, municipalitatea pierduse în primă instanţă, Curtea de Apel i-a dat câştig de cauză, dar a trimis dosarul spre rejudecare, la Tribunalul Galaţi. Primul termen de judecată este pe 5 februarie 2020.

Citit 14426 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.