2021 - cârpeli, gafe, gogomănii şi mici ticăloşii. Cele rele să se spele, cele bune să se adune!

2021 - cârpeli, gafe, gogomănii şi mici ticăloşii. Cele rele să se spele, cele bune să se adune!
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Bun venit în Galaţiul în care infiltraţiile şi tasările "atacă" orice investiţie abia inaugurată, unde asfaltul proaspăt turnat trebuie spart şi decopertat peste trei zile, iar gălăţeanul se poate simţi umilit şi batjocorit - pe banii lui - măcar lunar, dacă nu săptămânal. Un Galaţi gospodărit "după posibilităţi", modest şi deficitar, unde restructurarea înseamnă şefi în plus, nu în minus, prin rotaţia cadrelor "de nădejde". Şi nici nu e nevoie ca ultimul rămas să stingă lumina, că are grijă Electrica să ne lase des şi fără explicaţii, în beznă.

"Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!", aşa se spune la început de an. Tocmai ca să râdem de rele şi să nu se mai repete în 2022, vă propunem să ne amintim altfel de anul 2021: cârpeli, gafe, gogomănii şi ticăloşii.

Infiltraţia de căpătâi

Anul 2021 a început prost pentru Pasajul "Dunărea", abia reabilitat. Puternic umezit, cu tencuiala crăpată şi desprinsă, plafonul de la intrarea dinspre Romarta începuse a semăna cu o grotă. Muncitorilor le-a luat vreo trei luni să pună capăt infiltraţiilor şi, fireşte, a fost nevoie şi de un şanţ săpat în jurul "OZN"-ului - copertină.

Trei luni a rezistat părculeţul modernizat de la Parfumul Teilor, care a ajuns să se "scufunde" din cauza ploilor abundente şi a terenului insuficient compactat. Şi aici a fost nevoie de remedierea aleilor puternic afectate de tasări şi denivelări. Apoi, spaţiul verde a fost lăsat să se usuce sub arşiţa verii, deşi există o reţea automatizată de irigaţii. Probabil, autorităţile s-au temut de alte tasări...

Despre Plaja "Dunărea", unde au apărut infiltraţii în zidul de beton care susține platoul bazinelor nu mai spun nimic, să nu par mai cârcotaşă decât sunt. Totuşi, nu pot trece cu vederea: pista pentru biciclete cu "rastel-obstacol" de pe Faleza Inferioară, gardul Şcolii Nr. 33 - renovată pe bani europeni - unde, în bătaie de joc, muncitorii aplicau vopseaua nouă peste cea veche şi strada Plevnei din Valea Oraşului, unde modernizarea a început în urmă cu mai bine de trei ani, dar asfaltul proaspăt turnat a ţinut doar trei zile, pentru că s-a săpat un şanţ.

Şi mai bine mă opresc, că iar îmi aduc aminte de drumul nefăcut prin curtea Poliţiei de Frontieră, pentru că între timp s-a pierdut terenul pe care trebuia construit! Ori de staţia de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir…

Şi, ca fapt divers, deşi ar fi nevoie de ochi care să monitorizeze temeinic lucrările pe şantierele oraşului, Primăria a angajat o firmă de apartament ca să monitorizeze presa.

Respectul faţă de cetăţeni... mai la vale

Consultarea publică privind bugetul Galaţiului în 2021 a fost o băşcălie. În loc să publice documentul pe portalul Primăriei, anunţând acest lucru - cum procedau în anii trecuţi - autorităţile au zis acum că e suficient să-l afişeze la sediul instituției, dar fără să sufle vreo vorbă despre asta. Abia după ce ziarul nostru a atras atenţia că nu există o consultare publică reală a gălăţenilor, administraţia locală a binevoit să facă public proiectul de buget pe portalul său.

Numai că documentele erau deja pe masa aleşilor locali, spre dezbatere şi aprobare.

Şi dacă tot vorbim de respect faţă de banul public, Primăria a ajuns, în august 2021, să fie somată de compania Solaris să plătească facturile şi penalităţile pentru autobuzele hibrid pe care aceasta le livrase şi care circulau deja în transportul public. În lipsă de bani cash, au fost alocate fonduri din creditul destinat finanțării unor proiecte europene.

Dacă tot veni vorba de transport, noul obicei al administrației publice locale de a anunța de pe o zi pe alta noi restricții de trafic, modificări și devieri ale traseelor de transport public local le-a făcut zile grele locuitorilor din zona Siderurgiștilor şi nu numai. Aceștia au fost puși în situația ca, în fiecare dimineață, să caute noua stație ca în jocul de "alba - neagra", iar anunțurile puse pe geamul cabinelor de vânzare a tichetelor de călătorie nu le-au fost de mare ajutor. Mai ales când mijloacele de transport se lăsau așteptate îndelung. Punem la socoteală şi numeroasele panouri de informare nefuncţionale din staţii, cărora le ţin de urât inutilizabile automate de bilete şi de reîncărcare abonamente.

Tot la "respect şi comunicare administrativă", mai trecem pe listă şi numărul de telefon pus la dispoziţie cetăţenilor pentru a cere lămuriri privind Regulamentul de atribuire a locurilor în parcările rezidenţiale, la care, cel puţin o zi, nu a răspuns nimeni.

Şi poate că tot la "respect" trebuie încadrat şi terenul de sport amenajat pe terasa parcării multietajate din Mazepa, care a stat "bibelou" tot anul 2021, pentru că nu a fost dat în administrarea nimănui.

Gospodărire urbană, după posibilităţi

A devenit virală scena în care un muncitor nepalez de la Gospodărire Urbană era învățat de un coleg român să fure benzină. "Little benzin, no problem" - "Puțină benzină, nicio problemă", îi explica românul, într-o engleză aproximativă, în timp ce turna benzina furată în bidoane de plastic. Dar nepalezul tot își făcea griji: "Director, no problem?" - "Nu vor fi probleme cu directorul?”. Ba da, au fost! Dintre cei doi, doar nepalezul şi-a păstrat locul de muncă la spaţii verzi.

O realitate a fost şi este, însă, insuficienţa personalului! În condiţiile în care Galaţiul a devenit oraşul miilor de arbori uscaţi, doar două echipe de intervenţie acţionau pe teren…

Mai mult, pentru a respecta drepturile groparilor, Gospodărire Urbană a anunţat, pe 23 august 2021, că nu se mai fac înhumări duminica, decât dacă decesul s-a produs în urma infecției cu SARS-CoV-2. Apoi a revenit asupra deciziei, anunţând că se pot face înmormântări, dar numai dacă gălăţenii îşi aduc gropari.

A urmat, la final de an, o tentativă de modificare a regulamentului privind cimitirele, care l-a surprins şi pe primarul Ionuţ Pucheanu: "locurile de înhumare se atribuie, în folosinţă, la decesul unei persoane, aparţinătorilor acesteia care au domiciliul în municipiul Galați". Cu alte cuvinte, în cazul în care copiii decedatului erau stabiliţi în alte localităţi din ţară sau în străinătate ar fi trebuit să-l ia şi să-l îngroape acolo unde domiciliau.

Poftim cultură!

Statuia lui Mihai Eminescu a fost "vandalizată" de o ghirlandă. Da, s-a întâmplat pe 15 iunie 2021, când o ghirlandă de flori, agățată pe statuia poetului național a ajuns să păteze cu roșu marmura albă a monumentului istoric. Paradoxal, și cei care au montat ghirlanda pe 15 iunie, înaintea manifestărilor dedicate Luceafărului, s-au mânjit pe mâini de roșul decorațiunii, dar asta nu i-a oprit. Ba, mai mult, în timpul manifestărilor, din cauza ploii, vopseaua ghirlandei a început să curgă pe umerii și gâtul poetului, așa cum atestă imaginile rămase publice pe Facebook, dar nu au fost luate măsuri.

Scos la lumină de sub placa de beton și munții de gunoaie sub care a stat ignorat zeci de ani, Cavoul Roman a ajuns să fie mâncat de mucegai și acoperit de mușchi! Monumentul are nevoie urgentă de lucrări de conservare, executate sub supravegherea specialiștilor, dar, de mai bine de doi ani, nu se găseşte cine să le execute.

După ce "In memoriam", lucrarea monumentală a sculptorului gălăţean Silviu Catargiu, a servit ca suport pentru panoul de şantier al modernizării urbane de la Trei Star, o altă operă de artă a ajuns batjocorită. De "Veşmânt", sculptură în metal realizată în 1991 de regretatul Sergiu Dumitrescu, au fost legate cu lanţuri, prinse cu lacăt, patru tomberoane mari. Că aşa e pe şantier…

Restructurare administrativă fâsâită

Pe principiul "Suntem singuri pe tarla, hai să facem lucrurile corect!", la începutul anului 2021, primarul Ionuţ Pucheanu anunţa restructurarea întregii administraţii locale. În realitate, aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", Primăria a dat afară patru şefi ca să pună în loc alţi cinci! Cea mai controversată fundaţie a Primăriei Galaţi, "Andreiana Juventus" - la care Camera de Conturi a descoperit un potop de nereguli, între care bani publici cheltuiţi fără documente justificative şi respectarea procedurilor în vigoare - şi-a încetat activitatea. Însă fostul ei director a ajuns şef în Primărie, într-un serviciu nou creat în organigramă, acolo unde s-a angajat şi soţia lui, care lucrase tot la fundaţie… Un serviciu de organizare evenimente, că tot suntem în pandemie!

Rotaţia cadrelor

La începutul lunii februarie 2021, tot vorbind despre restructurare, primarul anunţase într-o emisiune că SC Transurb va avea un nou director. Schimbarea s-a produs abia în martie, când Mihai Cadinoiu şi-a prezentat demisia din funcţia de director general, iar Consiliul de Administraţie al societăţii l-a numit pe social-democratul Dorian Dumitru, cu o bogată experienţă la conducerea Administrației Fluviale a Dunării de Jos. Acesta a demisionat la sfârşit de noiembrie, în timpul celei de-a doua greve spontane a angajaţilor Transurb. A fost huiduit de salariaţi şi i s-a cerut demisia pentru că a refuzat să accepte calculul indexării salariale pe care angajaţii o revendicau, conform contractului de muncă. Paradoxal, directorul tocmai beneficiase de o majorare salarială substanţială… Dar nu a rămas pe tuşă. A depus jurământul de consilier local PSD, în locul unei consiliere care a decedat.

Cât despre Mihai Cadinoiu, după ce a ocupat, câteva luni, funcţia de director de exploatare în cadrul Transurb, a devenit director de dezvoltare la SC Calorgal. Societate care se confruntă cu probleme serioase, la cârma căreia a ajuns, interimar, social-democratul Igor Bejan, cel care a condus cu succes Parcul de Soft până când nu a mai rămas din el decât contabilul.

Apropo de "rotaţia cadrelor", tare mi-a mai plăcut cum se minuna viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că tocmai a aflat o chestiune de Cartea Recordurilor: la Centura Tecuciului se lucrează de 13 ani, de parcă ar fi Centura Parisului. De parcă nu colegul lui de partid, fostul ministrul al Transporturilor Răzvan Cuc, reziliase penultimul contract de lucrări.  Să râzi sau să plângi?!

Oameni "de nădejde"

Nu sunt numai la PSD! Iată, de pildă, liderul PNL Galaţi, deputatul George Stângă, a fost înregistrat de procurorii DNA, chiar în biroul ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, în timp ce îi cerea insistent acestuia, în două rânduri, să îi păstreze în funcție pe șefii Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) şi ai Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați: "Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăstea patru luni. Ține-mi-i și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici nu aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo".

Şi tot la oameni "de nădejde" trebuie amintită numirea controversată în funcţia de șef al Agenției pentru Protecția Mediului Galați a finului deputatului Stângă, Sorin Adrian Pîrvu. Fost "adviser" la Camera Deputaților, fost consilier la Biroul parlamentar al lui George Stângă, care l-a şi cununat, a avut parte de o ascensiune fulminantă: în decembrie 2020, ar fi fost angajat pentru o scurtă perioadă de timp în cadrul Primăriei Ghidigeni, după care a fost propulsat la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, pentru a dobândi statut de funcționar public. Iar de aici a ajuns șef al APM Galați, unde a rezistat doar trei săptămâni.

Mai punem pe listă şi numirea bizară la conducerea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, care arată multă imaginaţie. Este vorba despre brăileanul Cătălin Picuș, care doar primise atribuții de director general, rămânând în continuare și director la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, unde trebuie să semneze condica zilnic, apoi venea și la Galați, tot zilnic, să lucreze câteva ore ca director general al DGRFP. Pentru că se poate, nu-i aşa?!

Din avarie în avarie

"O avarie în rețeaua de distribuție a societății Distribuție Energie Electrică România (DEER) Galați a afectat mai multe cartiere din nordul municipiului", "O avarie Electrica și un cablu subteran tăiat din eroare", "O eroare de soft a lăsat străzile oraşului în beznă", "O avarie la instalația electrică din incinta Uzinei de Apă Nr. 2 a lăsat luni, 7 iunie 2021, fără apă la robinet, timp de mai bine de o oră, câteva zeci de mii de gălățeni, din opt cartiere", "Pană de curent în Mazepa și Centru", "Valea Orașului, lăsată fără curent", "Multe căderi de tensiune la o stație a Electrica, indiferent de condiţiile meteo", "Gălăţenii sunt foarte nemulţumiţi, curentul pică în toate cartierele", "Pană de curent de șapte ore în Micro 18, greu de găsit în evidenţa Electrica". Mai vreţi? Mai avem: "Avarie a rețelei electrice, în cartierul Dunărea", "Avarie electrică în Micro 20", "Beznă pe strada Domnească, în urmă cu câteva ore",

"Beznă de două ore, <cadou> de Crăciun de la Electrica" şi "Avarie după avarie, la rețeaua de apă". Sunt titlurile unor articole publicate numai de-a lungul anului 2021 şi nu avem garanţia că n-am uitat sau rătăcit vreo avarie dintre cele mediatizate...

E firesc să se mai strice reţelele şi instalaţiile, dar măcar comunicarea să fie mai bună...

Citit 31636 ori Ultima modificare Marți, 04 Ianuarie 2022 12:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.