Cum acționau cămătarii prin amanetul ”Valdof”
Foto: Marian Calestru

Cum acționau cămătarii prin amanetul ”Valdof”
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Patronul caselor de schimb și amanet ”Valdof”, reținut miercuri de polițiștii și procurorii Antimafia pentru cămătărie, șantaj și spălare de bani, a primit mandat de arestare. Alte trei persoane, printre care și ”șefa” de operațiuni, angajată ca evaluator la societățile deținute de acesta, au fost plasate sub control judiciar. Ancheta care a dus la dezvăluirea afacerilor întinse pe o perioadă de aproape zece ani scoate la iveală detalii incredibile și implicarea unor personaje care au exercițiul autorității de stat.

Dosarul ”Camătă și șantaj la amanet” a ajuns în fața instanței de judecată odată cu propunerea procurorilor DIICOT Galați de arestare a patronului a două case de amanet din municipiu. Valeriu Pungan (63 ani) și mâna sa dreaptă, Nicoleta Nedelcu, oficial evaluator în cadrul societăților de amanet și schimb valutar, au ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Galați sub acuzații grave, întocmite ca urmare a numeroase plângeri venite din partea unor persoane din Galați și Brăila, care acuzau că au fost executate pentru sume mari de bani, pe care ajunseseră să le împrumute cu dobânzi astronomice, cu garanții imobiliare, în fața unor notari din Galați care dădeau gir de legalitate operațiunilor de cămătărie.

Selecție după avere și nevoie

Ancheta care a dus la cele zece percheziții și reținerea capului rețelei, în persoana lui Valeriu Pungan, a scos la iveală faptul că acesta își recruta clienții în funcție de criterii foarte clare. Viitorii datornici trebuiau să fie solvabili, adică să poată fi, în cazul în care nu puteau restitui la timp sumele și dobânzile stabilite, executați silit. Totul se făcea ca la carte, cu acte autentice întocmite la doi notari agreați de omul de afaceri. Până să ajungă la notar însă, Pungan, ajutat nu de puține ori de fiul lui, stabileau o relație cu fiecare dintre persoanele care aveau nevoie de bani. Cel puțin asta susțin anchetatorii, care au evidențiat, în fiecare caz, că între patronul casei de amanet și debitor se stabilea o relație de prietenie, de încredere. Odată realizată cunoașterea, se trecea la primul pas. Primul contract, atrăgea, de obicei, și alte contracte, în momentul în care debitorii nu mai reușeau să achite sau aveau nevoie de și mai mulți bani și apelau la o ”refinanțare”.

Angajatele, elemente cheie

Aici intrau în scenă trei angajate ale lui Pungan, care aveau rolul de a apărea ca părți în contractele de împrumut, de a recupera banii și chiar de a face presiuni asupra debitorilor.

”Angajaţii caselor de amanet erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi, din dispoziţiile liderului grupării, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori, ocazie cu care în conţinutul acestor contrate erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu – zis la care se adăuga valoarea dobânzii, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată, acestea fiind astfel obligate din start la plata unor sume de bani mai mari şi ce nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte integrantă a sumei împrumutate”, se arată în concluziile procurorilor DIICOT Galați.

Una dintre angajate era evaluator la firmele lui Pungan. Nicoleta Nedelcu a ajuns odată cu patronul ei în fața instanței, procurorii cerând arestarea ei pentru că, gestionând activitatea casei de amanet, era la curent cu toate împrumuturile și tranzacțiile, unele dintre ele mascate, dar și pentru că ar fi fost, spun anchetatorii, un pion important în ”spălarea” sumelor de bani obținute din împrumuturi și dobânzi, prin intermediul schimbului valutar. Nedelcu a fost plasată sub control judiciar, cu condiția plății unei cauțiuni în valoare de 40.000 de lei. Tot sub control judiciar sunt și două angajate de la Valdof Exchange, ce ocupau posturi de amanetar, și ale căror nume apăreau în toate contractele încheiate la notari cu debitorii.

Doi notari și un executor dădeau greutate afacerii

Găsirea unui notar care să întocmească contractele de împrumut cu încălcarea unor condiții elementare cum ar fi prezența debitorului la întocmirea actului, acordarea posibilității acestuia să citească documentul, verificarea condiției și calității persoanelor împrumutate și nu în ultimul rând predarea sumelor de bani la fața locului, așa cum cere legea, era o condiție obligatorie pentru reușita activităților grupării. Deloc ușor, dar nu imposibil, așa cum s-a dovedit ulterior, debitorii și angajații amanetului ajungând, invariabil, la un notar agreat de patronul Pungan. Ulterior, în peisaj a apărut și un al doilea notar, care s-a arătat dispus să întocmească acte care să dea aparență de legalitate operațiunilor cămătărești. În baza actelor întocmite, ștampilate și parafate de aceștia, misiunea unui executor judecătoresc din Brăila devenea, astfel, mai mult o formalitate. În schimbul unui comision, acesta asigura, invariabil, un succes garantat pentru că victimele ajungeau să fie convinse să achite cu orice preţ împrumuturile contractate.

”Valdof”, neautorizată pentru împrumuturi

Valeriu Pungan este administrator a trei firme, respectiv ”Valdof  Exchange” SRL, ”Valdof Impex IFN” SRL și ”FLP Eden” SRL. Niciuna nu este, potrivit informațiilor obținute de anchetatori, în evidențele Băncii Naționale a României, așa cum prevede legea. Ca urmare, niciuna dintre societăţile susmenţionate nu este autorizată să desfăşoare activităţi financiare nebancare.

Prejudiciul realizat prin actele de camătă, şantaj şi spălare de bani se ridică la 1.445.000 de lei și 110.000 de euro. Procurorii au identificat până la acest moment 20 de părți vătămate prin operațiunile de camătă și șantaj. Declarațiile victimelor au numeroase puncte comune privind modul de racolare, încheierea și executarea contractelor, persoanele implicate. În urma perchezițiilor care ai avut loc la Galați pe 11 noiembrie, poliţiştii au ridicat din locaţiile verificate 62.000 de euro, 143.100 de lei, 1,5 kg aur și trei autoturisme de lux, dar şi contracte de împrumut încheiate cu diverse părţi vătămate. 12 persoane au fost conduse la DIICOT Galaţi sub escorta jandarmilor.

Citit 59728 ori Ultima modificare Marți, 06 Aprilie 2021 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.