Cea mai „norocoasă” dintre uliţele Galaţiului. Reţea de apă schimbată după asfaltare (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Cea mai „norocoasă” dintre uliţele Galaţiului. Reţea de apă schimbată după asfaltare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Nu mai puţin de 38.554.653 de lei ar costa modernizarea a 16 străzi din municipiul Galaţi, care, conform documentelor Primăriei, au reţele de apă şi canalizare vechi de zeci de ani, iar în loc de asfalt sunt pavate cu bolovani, piatră cubică sau pietriş amestecat cu pământ.

Proiectul de hotărâre a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, pe masa aleşilor locali. Printre "uliţe" emblematice, precum Libertăţii sau Griviţei, se află şi o stradă mai "norocoasă". Aceasta a beneficiat chiar anul trecut de reparaţia carosabilului şi a trotuarelor, motiv pentru care locuitorii plătesc de anul acesta impozite mai mari. Numai că, în pofida asfaltului proaspăt turnat, reţeaua de apă, veche din 1925, trebuie schimbată…

"Străzi fără asfalt şi cu reţele de apă vechi de o sută de ani. Documentaţie de modernizare a uliţelor oraşului" era titlul articolului publicat în ediţia din 27 septembrie 2021 a ziarului "Viaţa liberă". La acel moment, Primăria Galaţi căuta proiectant care să întocmească documentaţia necesară pentru ca 16 străzi cu reţele de apă vechi din 1925, 1927, 1934, 1952, 1962 şi 1967, pe care le îneacă praful sau bălţile şi noroiul, în funcţie de anotimp, să fie aduse în civilizaţie.

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul a fost atribuit pe 2 ianuarie 2022 firmei Genymar 2008 SRL, pentru 85.500 de lei fără TVA. Iar documentaţia a ajuns acum pe masa aleşilor locali.

Ce prevede proiectul de hotărâre

"În prezent, o serie de străzi din municipiul Galați nu dispun de asfalt şi au reţele de apă-canalizare cu durata expirată", este realitatea de la care porneşte Primăria, care admite că traficul auto se desfăşoară anevoios pe străzile pavate cu piatră cubică şi pietriş cu pământ, pline de gropi şi hârtoape. Mai grav este că, din cauza vechimii, conductele au devenit casante, iar calitatea apei suferă în ceea ce priveşte parametrii fizici şi chimici. Nici reţeaua de canalizare nu funcţionează cum ar trebui, ducând la infiltraţii pe reţea.

Tocmai de aceea se propun: "lucrări de modernizare a structurii rutiere existente, reabilitare reţele de alimentare cu apă şi canalizare", valoarea totală a investiţiei fiind calculată la 38.554.653 de lei, iar durata - la 27 de luni.

Cele 16 străzi cuprinse în această modernizare sunt: 13 Decembrie (tronson 9 Mai - Tecuci), aleea Albinei, strada Nicolae Alexandrescu (între Serii şi Movilei), Dochiei, Elena Doamna, Feroviarilor (tronson 9 Mai - Tecuci), Griviţei, Libertăţii, Lozoveni (aferent imobilelor nr. 167 - 171A), Mineralelor, Prundului (între Lozoveni şi Traian), Serii (între Traian şi Poşta Veche), Silfidelor, Căpitan Vasile Panu, Vegetalelor şi Zânelor.

Dacă Libertăţii şi Griviţei sunt uliţe emblematice, ai căror locuitori au obosit cerând să intre şi ei în secolul civilizaţiei, strada 13 Decembrie poate fi considerată o norocoasă. Fix pe segmentul care ar urma să fie modernizat!

Reparaţii înainte de modernizare

"Stradă cu trotuare cât palma. Muncitorii spun și ei că nu au mai văzut așa ceva!", scriam în ediţia din 16 iunie 2022 a ziarului "Viaţa liberă", despre lucrările aflate în desfăşurare pe strada 13 Decembrie. Locuitorii reclamau trotuarele de doar 110 cm lăţime, iar Primăria ne răspundea că acestea vor fi simetrice (cu aceeași lățime pe ambele părți, în condițiile în care până acum nu aveau aceeași lățime).

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul de execuție lucrări de reparaţii curente - "strada 13 Decembrie - între strada 9 Mai 1945 şi strada Tecuci", în valoare de 475.179 de lei fără TVA a fost pus în operă de SC Gendav SRL. Pe segmentul respectiv, strada a beneficiat de repararea carosabilului; repararea trotuarului; înlocuirea integrală a bordurilor mari uzate şi degradate; aducerea la cotă a căminelor de vizitare, guri de scurgere, răsuflători de gaze.

În tot acest timp, se presupune că se lucra şi la documentaţia de modernizare a străzii…

La finele anului, Primăria a propus ca strada 13 Decembrie, pe segmentul cuprins între strada 9 Mai şi Tecuci, să treacă din zona de impozitare C în zona de impozitare B, pe motiv că "în perioada mai - iunie 2022 au fost realizate lucrări de asfaltare" pe tronsonul respectiv. Iar aleşii au fost de acord, motiv pentru care locuitorii plătesc impozite mai mari în 2023.

Iată că, în prezent, tot consilierii locali trebuie să fie de acord şi cu modernizarea tronsonului de stradă reparat. Pentru că marea problemă nu stă în asfalt sau dimensiunea trotuarelor, ci în reţele. Conform Apă Canal, conducta de distribuţie a apei potabile de pe strada 13 Decembrie, pe tronsonul 9 Mai - Tecuci datează din 1925! Prin urmare, reţelele, având durata de serviciu expirat şi un grad avansat de uzură, trebuie înlocuite.

În loc de concluzii

Cu siguranţă, şi locatarii uliţelor Libertaţii, Albinei ori Griviţei şi-ar fi dorit să aibă norocul unor minime reparaţii, înainte de marea şi mult promisa modernizare. Nu de alta, dar marţi, când am descins pe strada Libertăţii, locatarii ne-au cerut insistent să fotografiem fiecare groapă şi ne-au spus că au obosit să tot facă scrisori către Primărie şi să primească promisiuni deşarte. Şi că nu mai au speranţe că vor ieşi vreodată din gropi, hârtoape, noroi şi praf.

Foto: Anca Melinte, Raluca Ichim

Citit 43040 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2023 12:41

3 comentarii

  • postat de Stan
    Luni, 27 Februarie 2023 12:42
    109.166.132.***
    O modernizare a unei strazi implica obtinerea unor avize de la furnizori. Se aplica un termen de inlocuire in avans a retelei indiferent de tipul ei, in cazul in care se stie ca este deteriorata. Responsabilii din zona stiu cel mai bine acest lucru fiinca ei sunt cei ce ridica avariile. Se pare ca e
    0
    5
  • postat de Alt observator
    Miercuri, 22 Februarie 2023 21:44
    86.124.201.***
    13 Decembrie (tronsonul dintre 9 Mai și Feroviarilor) cu lateralul Uzinei de Apa este praf. Trotuarele sunt inexistente, canalizările sunt sparte și degajează un miros îngrozitor, pe centrul străzii e o groapa imensa (cu vechime de peste 1 an), iar vidanjele deversează mizeria in canalizările de pe
    0
    5
  • postat de observator
    Joi, 16 Februarie 2023 19:06
    178.138.96.***
    Dorel de la Primărie....după reparații strică să aibă ce repara...
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.