Străzi fără asfalt şi cu reţele de apă vechi de o sută de ani. Documentaţie de reabilitare a uliţelor oraşului (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Străzi fără asfalt şi cu reţele de apă vechi de o sută de ani. Documentaţie de reabilitare a uliţelor oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

1925, 1927, 1934, 1952, 1962, 1967… Din aceste vremuri datează conductele de distribuţie a apei potabile ale unor străzi din municipiul Galaţi. Vorba vine străzi, pentru că arată mai degrabă a uliţe, pe care le îneacă praful sau bălţile şi noroiul, în funcţie de anotimp. Despre unele dintre acestea scriem de ani în şir, iar locuitorii lor s-au săturat de promisiunile deşarte ale autorităţilor. Cert este că Primăria Galaţi a lansat o licitaţie pentru serviciile de proiectare necesare modernizării unor "străzi fără asfalt", după cum le numeşte.

"«Uliţa» Libertăţii rămâne pavată cu promisiuni. Şapte ani de când locatarii cer reabilitarea", scriam în ediţia din 22 iulie 2020 a ziarului "Viaţa liberă". Este cel mai recent articol, pentru că, din 2015 încoace, tot scriem despre gropile adânci, de toate formele şi dimensiunile, pline cu apă sau nu, despre hârtoapele, bolovanii dislocaţi şi măcinaţi, despre noroiul acestei străzi şi despre conducta de alimentare cu apă extrem de uzată. Reclamaţii la care Primăria ne răspundea de fiecare dată că "strada Libertății este în planul de perspectivă pentru investiții".

Strada Libertăţii se află acum pe o listă de 17 "uliţe" pentru care Primăria municipiului Galaţi a lansat o licitaţie. Nu e vorba despre contractarea lucrărilor necesare, ci despre servicii de proiectare în vederea modernizării.

Oferte aşteptate până pe 12 octombrie

Pentru "Modernizare străzi fără asfalt în municipiul Galați - Servicii de proiectare", Primăria a pus la bătaie un contract de 190.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local, şi aşteaptă ofertele până pe 12 octombrie 2021. Criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut.

"În vederea modernizării unor străzi din municipiul Galaţi, care în prezent nu dispun de asfalt, se propune înlocuirea/ introducerea reţelelor de apă şi canalizare şi aducerea străzilor la parametrii optimi", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

"Proiectul va cuprinde lucrări de reabilitare a străzilor: Vasile Panu, Albinei, Lozoveni (aferent imobilelor 167 - 171A), Nicolae Alexandrescu (tronson Movilei - Serei), Silfidelor, Griviţei, Vegetalelor, Mineralelor, Prundului (între străzile Lozoveni şi Traian), Dochiei, Libertăţii (între străzile Movilei şi Serei), 13 Decembrie, Feroviarilor (între străzile 9 Mai şi Tecuci), Elena Doamna, Serei (între strada Traian şi strada Poşta Veche) şi Zânelor", se precizează în documentaţia licitaţiei.

Misiunea proiectantului va fi aceea de a furniza, în maximum patru luni, serviciile de proiectare (inclusiv obținerea avizelor aferente) necesare realizării obiectivului de investiții. În elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv a expertizelor tehnice, va trebui să ia în calcul toate posibilele lucrări de devieri de rețele necesare, precum şi realizarea racordurilor la utilități, după caz, solicită Primăria.

Reţele centenare

În caietul de sarcini, Primăria îi cere proiectantului să ţină seama de necesarul de lucrări solicitat de SC Apă Canal, care a fost întrebată despre starea reţelelor de apă potabilă şi canalizare de pe aceste străzi.

Conform adresei Apă Canal, reţelele de apă potabilă de pe cele mai multe dintre aceste străzi au durata de serviciu expirată şi un grad avansat de uzură. De pildă, pe strada 13 Decembrie, conducta de distribuţie a apei potabile de pe tronsonul 9 Mai - Tecuci datează din 1925! Tot din 1925 datează şi conducta de distribuţie a apei potabile de pe strada Feroviarilor, în vreme ce conductele de apă de pe străzile Zânelor şi Dochiei sunt mai tinerele: 1927, respectiv, 1934! Pe strada Serei, conducta de apă e din 1952, iar magistrala din 1970. Iar pe strada Libertăţii, conducta de distribuţie a apei potabile este din 1962, pe tronsoanele Movilei - Basarabiei şi Basarabiei - Stelei, şi din 2012 pe segmentul Anul Revoluţiei - Stelei.

În ceea ce priveşte colectoarele de ape uzate menajere de pe aceste 17 străzi, Apă Canal susţine că nu sunt necesare lucrări de înlocuire, cele mai vechi fiind din anii 1968, respectiv, 1996.

"În cadrul proiectelor de investiţii privind modernizarea străzilor se va avea în vedere înlocuirea conductelor cu durata de viaţă expirată şi grad avansat de uzură", precizează Primăria în datele licitaţiei.

Dacă procedura se va finaliza cu bine, în cel mai fericit caz locuitorii se vor alege doar cu o documentaţie. Până la execuţia lucrărilor e cale lungă şi nesigură…

Foto: Marian Calestru

Citit 4963 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.