Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
14 comentarii

Doar patru din cele 11 societăţi comerciale aflate sub umbrela CJ Galaţi şi CL Galaţi au reuşit să termine anul 2012 pe plus * Producţia de „găuri financiare” a companiilor publice gălăţene a prins avânt pe fondul creşterii decalajului dintre venituri şi cheltuieli

Posturile de conducere din societăţile din subordinea autorităţilor locale sau judeţene sunt printre cele mai râvnite, date fiind remuneraţiile mai mult decât profitabile, fie că vorbim aici de directori, şefi de servicii sau membri ai Consiliilor de Administraţiei. Problema e că astfel de societăţi se conduc mai degrabă după algoritmi politici şi mai puţin după cei economici, iar acest lucru se poate vedea, negru pe alb, şi în rezultatele financiare ale acestor unităţi.

Fiecare cu faliţii lui

Recordul în materie de pierderi îl deţine SC Apaterm SA, din subordinea CL Galaţi. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, societatea a avut în 2012, la o cifră de afaceri de 87,4 milioane de lei, pierderi de 31,28 milioane de lei. Desigur, poate că unii ar fi tentaţi să arunce vina ineficienţii în cârca clienţilor rău-platnici, dar nu trebuie uitat că, de-a lungul timpului, nu s-a făcut mai nimic pentru eficientizarea sistemului de distribuţie, iar vârtejul restanţelor a scufundat şi societatea, dar şi pe bun-platinicii forţaţi să suporte ponoasele, la grămadă cu rău-platnicii.
Primăria stă la cotitură cu o nouă societate - Calorgal, prezentată drept „fata mare” a sistemului de termoficare, dar nu puţini sunt cei ce consideră că, în fapt, e vorba cam „de aceeaşi Mărie cu altă pălărie”. Calorgal a avut în 2012 cheltuieli/pierderi de 2.892 de lei.
Şi CJ Galaţi are faliţii lui, respectiv SC Drumuri şi Poduri SA şi SC Consproiect SA. În cazul SC Drumuri şi Poduri SA, pierderile raportate pe 2012, la o cifră de afaceri de 2,73 milioane de lei, au fost de 2,92 milioane de lei. Această „performanţă” a fost obţinută în condiţiile în care veniturile obţinute de societate au fost de 2,7 milioane de lei, iar cheltuielile au fost de 5,7 milioane de lei. Acest lucru s-a întâmplat graţie încheierii unor contracte păguboase, în timp ce concurenţa, dacă e să ne referim aici la societăţile din mediul privat, a scos profituri uriaşe taman din lucrările de construcţii la drumuri.
În ceea ce priveşte SC Consproiect SA, „fabrica de proiecte” a CJ Galaţi, în 2012 a înregistrat pierderi de un milion de lei. Societatea a fost adusă într-o situaţie critică graţie intervenţiilor clientelare de tot felul manifestate, de-a lungul timpului, pe linie politică. S-a ajuns până acolo încât DGFP Galaţi a scos bunurile Consproiect la vânzare, pentru recuperarea datoriilor la bugetul de stat. În prezent, Consproiect este în reorganizare, dar datoriile atârnă ca o piatră de moară.
La municipiu, producătoare de găuri financiare este şi SC Gospodărie Urbană SRL. Deşi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, societatea nu prea s-a încadrat bine în peisajul economic şi a încheiat anul cu o pierdere de 724.248 lei. Prin urmare, transformarea Administraţiei Domeniului Public în „SRL” care să se autofinanţeze a fost doar un hocus-pocus fără eficienţă economică.

Când administrarea merge greu

Un segment aparte este cel al societăţilor care, sub o formă sau alta sunt menite să contribuie la dezvoltarea IMM-urilor. SC Cons Management Parc de Soft SRL este o societate formată de CJ Galaţi şi CL Galaţi pentru administra centrul de IT. În prezent, în Parcul de Soft sunt 34 de companii, la care lucrează peste 300 de persoane. Problema este că, societatea care administrează parcul a înregistrat în 2012, la o cifră de afaceri de 791.565 lei, o pierdere de 306.881 lei! Societatea ar trebui să-şi asigure venituri atât din administrarea parcului, cât şi din oferirea unor servicii firmelor prezente acolo. Desigur, se merge pe acordarea unor facilităţi, dar când veniturile nu reuşesc să atingă nici măcar nivelul cheltuielilor sunt slabe speranţe ca SC Cons Management Parc de Soft SRL să se dezvolte şi să asigure servicii mai performante.
O situaţie şi mai nebuloasă este la SC Industrial Parc SRL a CL Galaţi, menită, teoretic, să administreze parcul industrial. De un deceniu, autorităţile locale o scaldă în apele tulburi ale unor controversate investiţii de 5,7 milioane de euro ce n-au adus nici măcar un investitor. În particular, SC Industrial Parc SRL a avut în 2012 doar un angajat şi cheltuieli/pierderi de 36.874 lei. Şi în prezent societatea trece printr-o perioadă de interimat. Primăria ar trebui să facă recepţia lucrărilor făcute de-a lungul timpului în Parcul Industrial şi să le predea spre administrare SC Industrial Parc SRL. Lucrurile se mişcă însă greu, iar asta poate şi din cauză că, pentru mulţi din Primărie şi din CL Galaţi, pe „investiţiile” cu pricina ar trebui să scrie DNA.
Un exemplu mai bun ar fi, poate, evoluţia SC Administraţia Zonei Libere Galaţi. În 2012, cifra de afaceri a societăţii a fost de 4,2 milioane de lei, iar profitul net de 866.243 lei. Dar ceea ce contează cel mai mult este că, spre deosebire de Parcul Industrial, în ZLG chiar sunt firme care desfăşoară o activitate palpabilă.

Monopolu-i cu profit

În afară de Administraţia ZLG, din cele 11 societăţi aflate sub umbrela CJ Galaţi sau CL Galaţi doar trei au mai ieşit „pe plus” în 2012. În cazul Apă-Canal, la o cifră de afaceri de 76,2 milioane de lei, profitul a fost de 8,92 milioane de lei. Dar să nu uităm că, spre deosebire de alţii - de exemplu, societatea-soră, Apaterm - celor de la Apă Canal le-au fost „albite”, cu ani în urmă, datele financiare, pentru a putea accesa proiectele ISPA. În plus, graţie poziţiei de monopol, societatea a umflat considerabil tarifele, iar în prezent gălăţenii „se bucură”, cu toate investiţiile, de unele dintre cele mai scumpe servicii de furnizare a apei şi canalizării din ţară.
De roadele poziţiei de monopol se bucură şi SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA. În 2012, societatea a avut o cifră de afaceri de 18,57 milioane de lei şi un profit net de 195.463 lei. Dar aici, dincolo de faptul că profitul societăţii a fost de numai unu la sută în raport cu cifra de afaceri, în raportul Camerei de Conturi pe 2012 s-au sesizat nereguli în cheltuirea a 900.000 lei, de la aspecte ce ţin de desfăşurarea unor achiziţii publice la cumpărarea unei limuzine de lux şi acordarea unor indemnizaţii consistente conducerii societăţii.
În ceea ce priveşte SC Transurb SA, aflată în subordinea CL Galaţi, în 2012 cifra de afaceri a fost de 45,5 milioane de lei, iar profitul de doar 16.699 lei. Spre comparaţie, la o cifră de afaceri aproape identică, în 2011 societatea a înregistrat un profit net de 146.879 lei.
Credeţi că pe viitor lucrurile vor merge mai bine în societăţile de interes local şi judeţean? Cu siguranţă că pentru managerii cu carnet de partid da, atât timp cât, cu sau fără profit, buzunarul public e tratat ca un sac fără fund.

Directori numiţi politic pentru mii de gălăţeni

Sub o formă sau alta, în subordinea CJ Galaţi şi CL Galaţi, prin intermediul societăţilor comerciale, se află aproape 3.400 de gălăţeni. Cei mai numeroşi angajaţi au fost, potrivit datelor Ministerului Finanţelor pe 2012, la SC Apă-Canal SA (1.024 de salariaţi), SC Apaterm SA (805), SC Administraţia-Pieţelor SA (328) şi SC Gospodărie Urbană SRL (326). Modul în care sunt conduse aceste societăţi contează însă, dincolo de algoritmul politic, mai puţin. Un exemplu edificator în acest sens este modul în care, în primăvară, s-au făcut numirile în Consiliile de Administraţie în societăţile aflate în subordinea CL Galaţi. Cel mai important criteriu a fost cel politic, în funcţie de înţelegerea dintre partide. În afară de simpatiile de partid, în legătură cu cei desemnaţi nu s-a mai spus nimic. CV-urile cu informaţii despre pregătirea profesională a celor numiţi au fost catalogate la Primărie drept „informaţii cu caracter personal” şi, prin urmare, nu au fost făcute publice.

 

Citit 12150 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2013 23:40

14 comentarii

 • postat de mateescu Luni, 05 August 2013 20:11 92.80.181.*** Link la comentariu
  0
  0

  Electrocentrale Galati ar trebui sa-si modernizeze zecile de km de conducte cu termoizolatia ferfenita si din care curge apa fierbinte peste tot ca prin sita! Cata pierdere pe traseele de conducte aflate in paragina ……… tot populatia o suporta. Caci atata timp cat cheltuielile cu intretinerea acestor conducte / instalatii sunt mai mari decat veniturile aduse , e clar ca Electrocentrale SA iese in pierdere, ceea ce tot in buzunarul cetateanului de rand, (contribuabilul cel amarat, in capul cui se sparg toate) se reflecta pana la urma. Asa ceva nu se mai poate tolera la nesfarsit. Ori se fac investitii care sa reabiliteze reteaua de conducte sis a elimine pierderile, ori sa le taie sis a le duca la fier vechi, in caz contrar cheltuielile vor fi din ce in ce mai mari, pierderile si mai mari si, Doamne freest, cine stie ce nenorocire se mai poate intampla datorita apei fierbinti, sub presiune, care poate fi scapata de sub control oricand si in orice punct de pe traseu!

  Raportează
 • postat de caragea Miercuri, 24 Iulie 2013 08:30 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si asta nu inseamna ca cei care dirijeaza si vand contractele la aceste societati respectiv capii CJ au capete de capra pentru ca nu fac profit????????Dar asta nu ar fi nimic pentru ca nonprofitul acestor societati se oglindeste in platile pe cre noi le facem la acestia.Cine trebuie sa controleze acesti hoti?????? Unde sunt institutiile care trebuie sa o faca???????? Sau cine trebuie sa-i verifice sunt si mai mari hoti. Sigur ca toti angajatii sunt alesi politic , nu au habar de nimic si cum avem pretentia sa se restabileasca ceva, asa este si la primarie si la CJ si la finante etc. Cum sa merga ceva bine la apa canal cu acest personaj Romila sustinut dealtfel de cand lumea pentru ca in afara de alcool nu cred ca stie si altceva. Cat despre ocuparea posturilor , va dati seama cati bani a luat Florin Popa ca sa distribuie niste posturi??? Nu poti sa-i pui sa munceasca cu adevarat pe acestia pentru ca daca le-ai lua averile si i-ai pune sa munceasca ar muri cu totii pentru ca nu stiu cei munca raportata la castig.

  Raportează
 • postat de USLam Moldovenesc Marți, 23 Iulie 2013 00:30 5.13.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Bei moldovenilor,Galatiul a fost mereu pe mana USLamului=PeNaLi+PeSeDei pe care i-ati votat cu 70%,ce nu va convine?:)))))))))

  Raportează
 • postat de instalator Luni, 22 Iulie 2013 20:36 69.209.227.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dati-l afara pe golanul de Romila de la canalizare, care nu se mai satura de furat si smenuri , ala lua bonuri de masa in numele unor angajati plecati in Italia si chiar salariile , si nu e singurul ...si Carp ,fost lider de sindicat , si ala la fel. Datii afara pe hotomanii astia ...Dle Podaru ,,,dvs nu stiti de golaniile care se fac chiar sub nasul vostru acolo. directori de paie ..sau sunteti parte la spaga ...Asta e Galati si Ro in general ,,,si mai vreti sa traiti bine....hheheh

  Raportează
 • postat de x Luni, 22 Iulie 2013 20:08 5.13.150.*** Link la comentariu
  0
  0

  @comment

  Raportează
 • postat de Marcu Luni, 22 Iulie 2013 17:00 188.26.124.*** Link la comentariu
  0
  0

  “..la SC Apă-Canal SA (1.024 de salariaţi), SC Apaterm SA (805). În afară de simpatiile de partid, în legătură cu cei desemnaţi nu s-a mai spus nimic. CV-urile cu informaţii despre pregătirea profesională a celor numiţi au fost catalogate la Primărie drept „informaţii cu caracter personal” şi, prin urmare, nu au fost făcute publice.”
  Deci Apa-Canal cu Apaterm la un loc ar avea 1829 de salariati. Cu ceva ani in urma, cand cele doua societati formau una singura, numarul total de salariati nu depasea 700. Concluziile se pot trage foarte lesne de aici.
  Cat despre CV-urile lipitorilor de afise proptiti in CA-urile acestor societati, iata un singur exemplu doar: in ograda primariei era un fost director adj. pe la Directia Tehnica, un subinginer, cu carnet PSD, pe care Fl. Popa a avut grija ca dupa venirea lui Stan la Primarie sa il mute director la Gospodarirea Apelor, chipurile pe un concurs unde a participat de unul singur. Beizadeaua acestui exdirector, angajat tot in primaria unde tac-su era director (Viata libera a scris acum cca 2 ani si de acest subiect in “Familia Bugetarescu”), pe post de consilier in grad asistent, deci nici macar 5 ani vechime in specialitatea studiilor nu are, ca sa poata fi macar consilier in grad principal conf. art. 57 alin.5, lit.b din Legea 188/99 a functionarului public, dar cu carnet PPDD, a fost proptit tot de Fl Popa intr-un CA, asta pentru ca e baiatul lui tata si, conform declaratiei de avere postata pe site-ul primariei pe 2012, leafa beizadelei se ridica doar la 14.916 lei pe an (1243 lei pe luna) si trebuie sa manance si gurita lui ceva nu? Intrebarea este ce competente are asta, ce experienta si merite profesionale deosebite, cati oameni a condus ca sa fie pus sa ia decizii intr-un CA? Cati oameni cu adevarat valorosi nu au loc de scursurile astea de politruci? Daca toate loazele astea ar fi date afara si pusi sa munceasca in privat, oare cam cati din ei ar face fata ?
  Una peste alta, golania celor dinainte si a celor de astazi este politizarea a tot ce este de stat, de la cele mai marunte functii pana sus, cel mai mare cancer al Romaniei este aceasta politizare care naste coruptie si hotie de neimaginat.

  Raportează
 • postat de Carasu_Viu Luni, 22 Iulie 2013 14:30 5.13.211.*** Link la comentariu
  0
  0

  IC la Apa Canal e o intreaga Golaneala Politica! Vrei sa stii de ce se scumpeste?? Au mai inventat niste scaune pentru varu lui nasu lui domn director si finii lui vara lui nasa lui Stan.Ce e asa greu.Sunt oamnei care i-au salariul de acolo dar nu semneaza nici condica.Dar prostii trebuie sa plateasca,implicit noi,orice greseala a lor,sau daca li se scoala sa isi mareasca salariul sau sa infiinteze vreun post.

  Iar scaparea de penalitati la intretinere e o mare pacaleala! Ne-am saturat de tiganeala de la colt de strada unde,urcate intr-o masina ne indeamna ca la usa cortului sa platim pana pe 31 Iulie. Sa platiti pana pe 31 Iulie ca sa adune ei bai ca astfel sunt pe copca,iar in ceea ce privesc penalitatile nu o scapati in veci...Un cunoscut a facut asta la fosta lege Ciuca si dupa ce trecuse anul in care nu facuse datorii,la 2 luni a intarziat 5 zile cu plata.Si ce credeti? Au aparut datoriile.Asa ca vorba unuia de mai sus: Suntem condusi de golani si pitipoance si ne meritam soarta,asa ca nea Baila calca apa ca se ineaca Rata!

  Raportează
 • postat de Cetatean Luni, 22 Iulie 2013 09:57 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  0

  SC. APA-CANAL are o armata de oameni, de ce nu verifica cum trebuie toti locatarii care au racorduri separate la apa rece? Vin luna de luna sa citeasca apometrele, nu au observat ca sunt si apometre care nu figureaza pe lista lor? Sunt locatari care si-au facut bransament separat la apa rece fara sa aiba acordul societatii mai sus amintite si automat contract. Nu platesc apa rece nici la Apa - Canal, ca de nu au contract cu ei si nici la asociatie ca vai doamne platesc la furnizor. Cine le plateste apa rece consumata? Poate verificati si Asociatia de Proprietari 368 din Micro 17.
  Nu ar strica o verificare a contractelor. Ar putea fi pusi la plata oamenii care consuma dar nu platesc, chiar sa plateasca si din urma. Va multumim!

  Raportează
 • postat de Florin Luni, 22 Iulie 2013 09:07 5.13.140.*** Link la comentariu
  0
  0

  Asta inseamna cand pui oameni politici sa conduca intreprinderi,pe cand ar trebui sa fie oameni calificati in domeniul respectiv ce cunosc meseriile respective!

  Raportează
 • postat de politichel Luni, 22 Iulie 2013 07:00 89.36.74.*** Link la comentariu
  0
  0

  Normal asa este la SC DRUMURI SI PODURI l-au pus pe unul care a falimentat fabria de mobila din TECUCI pai ce credeati ca la drumuri va face altceva? EL pentru asta a fost programat. Nene NICA se aude bre?

  Raportează
 • postat de IC Luni, 22 Iulie 2013 03:51 5.13.155.*** Link la comentariu
  0
  0

  Rectific : ..mai bine de un sfert din locuitorii din blocuri si copletez : Piedrerile chiar nu pot fi recuperate de la cei care le-au produs ,conducerile societatilor , consiliile de administratie in solidar cu cei care i-au numit si tolerat sa produca pagube ?

  Raportează
 • postat de IC Luni, 22 Iulie 2013 03:46 5.13.155.*** Link la comentariu
  0
  0

  De ce nu sunt puse alaturi si subventiile din banii contribuabililor ,subventii care sunt pierderi mascate . De ce la un profit de 11,7% ,procent mare chiar si pentru o societate particulara care nu fura , SC Apa-Canal ( Consiliul Local+Primaria) scumpesc apa rece si canalizarea ? In buzunarele caror mahari ajunge profitul ? Normal ar fi ca sa se reduca preturile cu 5-6% ,un profit de 5% este un profit decent si performant ....fara bani luati cu japca din buzunarele beneficiarilor.In ceea ce priveste Apaterm sau Calorgal ,subventia(daca v-a mai fi ) la caldura ar trebui dirijat de CL si Primarie ,in primul rand pentru acoperirea cotei de cheltuieli cu incalzirea partilor comune ,sa beneficieze toti locuitorii . Peste cativa ani ,sumele acestea ,vor trage greu in balanta datoriilor ,nu se v-a achita niciodata un seviciu pe care nu-l cer si de care nu beneficiaza mai mult de trei sferturi din locuitorii din blocuri.Ordin stramb pe post de lege...

  Raportează
 • postat de Leus Luni, 22 Iulie 2013 01:14 74.95.135.*** Link la comentariu
  0
  0

  Viorele sa traiesti !

  Raportează
 • postat de Camasile Verzi Luni, 22 Iulie 2013 00:25 82.137.12.*** Link la comentariu
  0
  0

  Bre ziaristilor, de ce nu creati un precedent? Baila are avocatii lui, de ce nu dati in judecata primaria care isi permite sa clasifice drept informatii cu caracter personal CV-urile unor functionari platiti din banul public? Mergeti bre pana la capat, daca nu, o sa-i dau dreptate lui Petre Tutea care a spus ca numa un idiot ca el putea sa faca temnita 14 ani pentru un popor de tampiti! Sincer si mie mi s-a facut lehamite de acest popor care se lasa dominat de o adunatura de golani si pitipoance.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.