Şoferii nu vor mai şti unde sunt amplasate radarele

Şoferii nu vor mai şti unde sunt amplasate radarele
Schimbări în Codul rutier
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Curtea Constituţională a respins, pentru a doua oară, modificarea Codului rutier, prin care Poliţiei îi era interzis să utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Astfel, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, obiecţie formulată de preşedintele României. Cu unanimitate de voturi, Curtea a decis să admită obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că "articolul unic [cu referire la alin.(3) şi (4) şi la eliminarea fostului alineat (12)] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este neconstituţional".

De asemenea, judecătorii au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată privind "articolul unic [cu referire la eliminarea fostului alineat (5)] din Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, este constituţional în raport cu criticile formulate".

Cu toate că judecătorii de la Curtea Constituţională nu au aprobat aspectele legate de radarele poliţiei, Codul rutier a fost deja modificat.

Modificările vizează însă alte aspecte şi nu cele cu privire la poziţionarea radarelor. Mai exact, reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere, la cererea posesorului, devine mai simplă. Astfel, şoferii care doresc reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce nu vor mai trebui să îndeplinească decât două condiţii, şi anume să aibă permis de auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

În prezent, legislaţia rutieră stabileşte că, în funcţie de contravenţia săvârşită, dreptul de a conduce al unui şofer se suspendă pentru 30, 60 sau 90 de zile, iar, în urma testării cunoştinţelor despre regulile de circulaţie, această perioadă de suspendare a dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, cu condiţia îndeplinirii şi a altei trei condiţii. Pe lângă faptul că trebuie să treacă un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie şi să aibă permis de conducere de peste un an, adică să nu fie începător, un şofer care are dreptul de a conduce suspendat trebuie să se asigure că nu a mai solicitat reducerea perioadei de suspendare în ultimii trei ani sau că în ultimii doi nu a avut permisul de conducere suspendat.

Noile prevederi legale renunţă deci la ultimele două condiţii şi au intrat în vigoare pe 18 iulie.

Citit 7910 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.