Cum scăpăm de autoturismele vechi

Cum scăpăm de autoturismele vechi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La nivelul Ministerului Mediului se lucrează la introducerea unei noi metode de a îndepărta cele 250.000 de mașini vechi de pe străzi, promise Uniunii Europene de Guvern prin PNRR, prin introducerea unui nou program de susținere a acestui demers. Astfel, cetățenii proprietari de mașini mai vechi de 15 ani le pot valorifica fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă, conform Economedia.ro.

Practic, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoritățile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a acestor mașini prin intermediul unui program complementar Rabla. Suma recomandată este de 3.000 de lei, dar poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de posibilitățile administrațiilor locale. AFM și Ministerul Mediului lucrează încă la definitivarea acestui program.

"Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităților locale, dar acestea pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei", a explicat, Lorand Fulop, șeful AFM.

În jur de 1.500 de lei se plătesc ca Ecobonus celor care valorifică o mașină veche în programul Rabla, iar AFM s-a gândit că cei care renunță la mașini fără să achiziționeze alta ar trebui plătiți cu o sumă mai mare. De altfel, în 2022, programul Rabla va debuta în 4 februarie, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

În 2021, programele Rabla Clasic și Rabla Plus au adus câteva noutăți: prima de casare Rabla Clasic a crescut la 7.500 de lei, ecobonusul pentru mașinile hibrid a fost majorat la 3.000 de lei, iar ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km a crescut la 1.500 de lei.

Citit 1663 ori Ultima modificare Luni, 10 Ianuarie 2022 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.